Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U napadu nisu stradali civili

Ubijen jedan od vodećih ljudi ISIS-a: "Planirao je terorističke napade u Europi"

Američki vojnici
Američki vojnici Foto: Afp
SAD je u napadu helikopterom na položaje Islamske države u sjevernoj Siriji ubio visokopozicioniranog čelnika Islamske države zaduženog za planiranje napada na Bliskom istoku i u Europi, objavio je Washington u ponedjeljak.

Snage američkog središnjeg zapovjedništva (CENTCOM) ubile su u jutarnjem napadu Abd Al Hadi Mahmud Al Haji Alija i dva druga operativca ekstremističke džihadističke organizacije Islamska država, objavio je Pentagon.

Riječ je o visokopozicioniranom čelniku Islamske države i "operativnom planeru odgovornom za planiranje terorističkih napada na Bliskom istoku i u Europi", priopćio je CENTCOM te dodao da je upravo on bio meta operacije.

Američka vojska navodi da je operacija pokrenuta nakon što je otkriven plan Islamske države koji je uključivao otmicu dužnosnika u inozemstvu, pri čemu bi oni bili korišteni radi ostvarenja akcija terorističke skupine.

"Znamo da ISIS i dalje želi napasti izvan Bliskog istoka", rekao je glasnogovornik CENTCOM-a pukovnik Joe Buccino.

Pročitajte i ovo Snajperist SDF-a cilja mete ISIS-a (Foto: AFP) IZABRAN NOVI Objavljeni detalji smrti vođe Islamske države: Raznio se samoubilačkim pojasem nakon što je opkoljen

Pročitajte i ovo Allison Fluke-Ekren osuđena na 20 godina "Carica ISIS-a" obučavala i djecu za terorističke napade: "Privlačili su je smrt i uništenje"

"Ovaj napad zadaje znatan udarac operacijama ISIS-a u regiji, ali ne eliminira sposobnost ISIS-a da provodi operacije", dodao je.

Ranije u ponedjeljak CENTCOM je rekao da su dvije naoružane osobe ubijene u operaciji, dok se vjeruje da nijedan civil nije ubijen ili ranjen u napadu.

Rami Abdel Rahman, čelnik Sirijskog opservatorija za ljudska prava, potvrdio je za agenciju dpa da je operacija izvedena u Jarabulusu, istočno od Alepa.

Dodao je kako su tri osobe ubijene - dvije na mjestu same operacije, a treća na obodima sela.

Američke snage raspoređene su u Siriji 2015. kako bi pomogle sirijskim Kurdima i njihovim saveznicima u borbi protiv Islamske države.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene