Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka američkog veleposlanika

SAD poručuju EU: Vrijeme je da Hrvatska uđe u Uniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD su još jednom odaslale poruku Europskoj uniji u vezi s Hrvatskom i zatražili da naša zemlja konačno postane punopravnom članicom EU-a.

'Vjerujemo da Hrvatska zaista surađuje s Haaškim sudom i nadamo se da će naši europski prijatelji doći do istog zaključka. Istraga o tzv. topničkim dnevnicima ozbiljna je, vjerodostojna, dosad je iznjedrila impresivne rezultate i treba dalje istraživati sudbinu nestalih dokumenata', rekao je nakon predavanja u Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment, američki veleposlanik u Hrvatskoj, James Foley, prenosi Večernji list.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

>> WEU poručuje: Navedite datum ulaska Hrvatske u EU

Njegov apel dolazi uoči očekivanog posjeta glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza u Hrvatsku, 25. ovog mjeseca. Foley smatra kako je Hrvatska pokazala značajan uspjeh u području pravosuđa i ljudskih prava, koje pokriva 23. poglavlje u pregovorima s EU. SAD su bile aktivne i u nalaženju rješenja za slovensku blokadu hrvatskih pregovora s EU te postizanja Arbitražnog sporazuma. Dodatnu podršku ulasku Hrvatske u EU izrazit će i američki potpredsjednik Joe Biden, prilikom posjeta premijerke Kosor Bijeloj kući.

'Bit će to iznimna prilika da SAD pokaže podršku u borbi protiv korupcije, podrži ekonomsku reformu te skori ulazak u EU i završetak pregovora što je brže moguće, nadamo se do kraja godine', smatra Foley i dodao kako je praški sastanak američkog predsjednika Baracka Obame s premijerkom Kosor, ostavio dobar dojam. 'Hrvatske aspiracije prema EU jednako su važne za Hrvatsku kao i za SAD i za ostale aspirante u regiji jer je to način kako stabilizirati regiju', zaključio je Foley.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene