Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Burno u Saboru

HDZ Josipovića nazvao kompozitorom, Stazić uzvratio: 'To je bilo sramotno, jadno i bijedno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ-ovci su se obrušili na SDP-ova predsjednika Sabora Josipa Leku i tražili da pismo koje mu je predsjednik Ive Josipovć poslao bude tema rasprave u Saboru.

Pismo predsjednika Ive Josipovića upućeno predsjedniku Hrvatskog sabora ponovno je danas 'dignulo temperaturu' u Sabornici – zastupnici HDZ-a su poručili kako neće dopustiti da Sabor bude žrtva političkih ambicija Ive Josipovića koji ga koristi za predizborne svrhe, a zastupnici SDP-a uzvratili da su HDZ-ovci 'nervozni' zbog pada rejtinga svoje predsjedničke kandidatkinje.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Slika nije dostupna Sabor: Otvoriti raspravu o izmjeni izbornog modela

"Tražimo da danas prva točka bude sadržaj pisma predsjednika Republike. Umjesto trikova za predizborne svrhe napravite nešto korisno da kao predstavnici naroda razgovaramo o činjenicama koje su u pismu", poručio je Davorin Mlakar (HDZ) predsjedniku Sabora Josipu Leki nakon stanke.

Leki je zamjerio što je - dok se čekalo da predsjednik Sabora odluči dostaviti pismo - ono objavljeno u medijima.

Predsjednikovo pismo, ističe Mlakar, govori o 'dramatičnoj' situaciji u zemlji, ali ne o problemima gospodarstva i o tome kako država tone.

"Josipović to radi da bi si osnažio kampanju, iskoristio je parlament za kampanju", zaključio je Mlakar.

Dodaje kako Josipovića piše o stvarima koje su mu se, kao "sluhistu, učinile da su postale sporne u javnosti, kao primjerice preferencijsko glasovanje".

HDZ-ov zastupnik Mlakar podsjeća da je njegova stranka uvela preferencijsko glasovanje na izborima za Europski parlament.

Naglašava kako će HDZ to (preferencijsko) glasovanje podržati, ali ne da bude "uzmi ili ostavi", odnosno da to bude jedino pitanje o kojem će se razgovarati u promjenama izbornog sustava.

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić uzvratio je kako predsjednik Republike djeluje u skladu s Ustavom pišući predsjedniku Sabora, i da u tome nema drame i dramatičnosti.

Ne zna, kaže, zašto HDZ-ovci pokazuju nervozu.

Tumaći da pismo predsjednika Republike nije pismo upućeno svim zastupnicima, jer da je htio, Josipović bi ga uputio zastupnicima, a ne predsjedniku Sabora Leki.

Po Stazićevu mišljenju, HDZ je 'nervozan' zbog anketa da im predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović zaostaje 14 posto za Josipovićem.

"Tu nervozu razumijemo i ometate rad Sabora izmišljenim problemima", poručio je Stazić HDZ-ovcima zamjerivši Mlakaru što je Josipovića nazvao kompozitorom.

"Sramotno, jadno, prozirno i bijedno", rekao je SDP-ovac.

Ništa spornog u tome što se predsjednik države obratio predsjedniku Sabora ne vide ni Boro Grubišić (HDSSB), kao ni nezavisni zastupnici Branko Vukšić i Damir Kajin.

Predsjednik ima pravo pisati, čemu tolika gužva, toliko je gorućih probelma ima u državi, a mi raspravljamo o pismu, kazao je Grubišić.

Netočno je, kaže, da se predsjednik do sada nije obraćao Saboru: učinio je to prije nekoliko mjeseci kada je dostavio svoje stavove o promjeni Ustava.

Grubišića ljuti i što se svaki dan, neovisno o drugim problemima, govori samo o preferencijskom glasovanju, a odbacuje i HDZ-ove tvrdnje da su ga oni uveli. "Ma nemojte", uzvratio je HDZ-ovcima, tvrdeći kako je to bio naputak Europskog parlamenta.

HDZ je prozvao da je sa SDP-om i HNS-om prije četiri godine dogovorio samo tri zastupnika za dijasporu i glasovanje samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

SABOR Zastupnici dobili pismo predsjednika Josipovića

"Vesna Pusić predlagala je jednog zastupnika dijaspore, pa se negodbom došlo do tri", tvrdi Grubišić pitajući HDZ-ovce: "Što se bunite"?

Predsednikovo pismo nije samo predizborna kampanja, to je dobar potez, ocijenio je nezavisni zastupnik Vukšić. Podsjetio je da je 30 zastupnika u saborsku proceduru poslalo svoj prijedlog uređenja izbornog zakonodavstva, ali je ta inicijativa 'gurnuta u ladicu'.

Josipović je osjetio da bi to moglo završiti u košu, pa je sasvim legitimno i legalno izvršio pritisak, rekao je Vukšić.

Za nezavisnog Damira Kajina Josipovićevo pismo je dobrodošlo, iako mu se više sviđaju ustavne promjene koje je predsjednik inicirao.

To je dobra osnova za promjene u državi, smatra Kajin i poručuje da je Hrvatska zrela za promjene, između ostalog, i izbornog zakona koji je generator krize. No, kozmetički zakon neće pomoći, poručuje Kajin.

Predsjednik Leko zastupnike je izvjestio da će saborsko Predsjedništvo biti u utorak u podne.

Pismo predsjednika države dobit će članovi Predsjedništva koji će ga onda distribuirati zastupnicima. "Ako vam ne treba, vi ćete ga, prema uobičajenoj praksi, arhivirati", uzvratio je Leko na dobicivanja iz zastupničkih klupa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene