Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saborska većina protiv Lesarovih dopuna ZKP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbeni zastupnici poduprli su u popodnevnoj raspravi prijedlog zakona o dopunama Zakona o kaznenom postupku, predlagatelja neovisnog zastupnika Dragutina Lesara, a zastupnici većine isticali su pak kako dopune ZKP-a nisu potrebne jer je u redovitoj saborskoj proceduri novi zakonski prijedlog.

Zastupnik Lesar traži izmjene dvaju članaka u ZKP-u.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Slika nije dostupna Primorac: Izmjenom Zakona o kaznenom postupku cjelovita DNA analiza

Prvom bi se izmjenom policija obvezala na dostavu zapisnika o pretrazi (osobnoj ili prostorija) osobi koja se pretražuje, pa i onda kad pretraga nije dala nikakva rezultata, a drugom da se dostave obavijesti o pokrenutu postupku (kaznene prijave ili predistražni postupak) osobi protiv koje se provodio postupak, posebice onda kad se prijava odbacuje, odnosno postupak obustavlja. 

>> Sabor: Zastupnici podržali izvješće o suzbijanju zloporabe opojnih droga

Lesar objašnjava da se, u slučaju kad se pristupi pretrazi osobe ili stana osumnjičene osobe i pritom ustanovi opravdanost sumnje, odnosno pronađe predmet zbog kojeg je premetačina odobrena, sastavlja zapisnik o premetačini. Taj zapisnik, kad se podigne optužnica, postaje dijelom dokumentacije koja će biti na uvidu optuženiku i njegovu branitelju.

No, ako se pretragom nije utvrdilo da se kod osobe nalaze tražene stvari, ta osoba, koja je u čitavoj stvari posve nevina, do zapisnika koji se sastavlja i i službeno čuva ne može doći, istaknuo je Lesar. Drži kako je sasvim moguće da se takav dokument iskoristi kao osnova za buduću premetačinu i to unedogled, te poziva na izmjene kako bi se zapisnik obvezno dostavljao.

Slično tomu slučaju Lesar traži da se osobi protiv koje je državni odvjetnik pokrenuo postupak, a potom zbog bilo kojeg razloga od njega odustao, obvezno dostavi obavijest o obavljenim radnjama.

Smatra kako se osobi koja se ne izvijesti o obavljenim radnjama povrjeđuju osnovna ljudska prava.

Zastupnik HDZ-a Emil Tomljanović rekao je kako je osnovni razlog neprihvaćanja prijedloga taj "što je u redovitu postupku u saborskoj proceduri novi ZKP".

Vladimir Šišljagić (HDSSB) podupro je prijedlog i rekao kako ne vidi razloga zašto neka osoba protiv koje se vodio postupak to ne bi trebala znati, odnosno ne vidi razloga zašto joj se ne bi dostavio zapisnik o premetačini.

Nenad Stazić (SDP) podupro je prijedlog i izrazio neslaganje s načinom na koji ga je većina odbila. "Zašto stalno moramo slušati rečenice 'Vlada će... kad dođe na red...' Ta politika ne valja", ustvrdio je Stazić.

U završnu izlaganju Lesar je rekao kako ne će povući zakonski prijedlog jer nije dobio Vladino očitovanje o tome hoće li i na koji način riješiti taj problem u novom prijedlogu ZKP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene