Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Primorac: Izmjenom Zakona o kaznenom postupku cjelovita DNA analiza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Dragan Primorac danas je u Splitu, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao kako nema razloga da izmjena Zakona o kaznenom postupku, čime će se omogućiti cjelovita DNA analiza svih teških počinitelja kaznenih djela, ne bude u Saboru riješena već ove jeseni.

Time će Hrvatska kao društvo biti puno sigurnija jer bi svi počinitelji teških kaznenih djela morali dati svoj biološki trag. To je već uobičajeno u svim civiliziranim zemljama, te su tako primjerice u Velikoj Britaniji 40 posto veće šanse da se počinitelja teškoga kaznenog djela nađe u roku dva dana, rekao je Primorac dodavši kako se želi da tako bude i u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Slika nije dostupna Pravila još uvijek nejasna Novi Zakon o kaznenom postupku udar na slobodu medija?

Biološki tragovi, ako su uzeti u Centru "Ivan Vučetić", mogu se neograničeno dugo čuvati, ali u drugim centrima njihov rok trajanja je deset godina. Imati biološke tragove takvih ljudi, znači i zaštitu ljudskih prava jer se točno može utvrditi ako je netko nevin, kazao je ministar.

To je moja struka, rekao je Primorac, i ja ću učiniti sve da to pitanje bude što prije riješeno i radi interesa svih građana, ali i sigurnosti djece. Primjerice, ako imate pedofila u Velikoj Britaniji, a on zna da postoji njegova DNA baza, onda je velika šansa da on dođe živjeti u Hrvatskoj. To, naravno, ne želimo i naš MUP je pokrenuo suradnju preko Interpola, ali to sve neće zaživjeti dok Hrvatska ne bude imala cjelovitu bazu DNA podataka, kazao je ministar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene