Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA SABORA

Maras: Vrijeme je da konačno počnemo raspravljati o Agrokoru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas nastavlja zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o lovstvu, no sjednica je započela stankom, vezanom uz incident na trajektu za Brač, zbog kojega su na pet dana u zatvoru završili mladići koji su vrijeđali državnu tajnicu Janicu Kostelić.

Nakon turbulentnog prošlog tjedna, kada je potvrđeno sedmero novih ministara Vlade Andreja Plenkovića, zasjedanje Sabora ovog bi tjedna, barem ako je suditi po dnevnom redu, trebalo biti manje napeto. Predviđeno je da zasjedanje počne raspravom o izmjenama Zakona o lovstvu, kojima se taj zakon usklađuje s EU zakonodavstvom, no odmah na početku zatražena je stanka, a povod je incident na trajektu za Brač, zbog kojega su na pet dana u zatvoru završili mladići koji su vrijeđali državnu tajnicu Janicu Kostelić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

Tijek sjednice možete pratiti u nastavku: 

13:19 Određena je stanka do 15 sati.

13:18 Okončana je rasprava o izmjenama Zakona o lovstvu kojima se proširuje razdoblje zabrane lova pernate divljači u svim stadijima razmnožavanja te propisuje odgovornost lovoovlaštenika za štete od divljači u skladu s odlukom Ustavnog suda.

Po starom zakonu, lovoovlaštenici nisu snosili štetu koju bi počinila divljač koja nije stalno bila u lovištu i za koju nisu imali dozvolu za eksploatiranje, a po novom će snosititi, neovisno je li divljač u lovno gospodarskoj osnovi, odnosno boravi li stalno u lovištu.

12:25 Gordan Maras je nakon stanke kazao kako je vrijeme da se počne raspravljati o Agrokoru te o tome tko je odgovoran za krizu i tko je u džep pospremio stotine milijune kuna. Ponovno je zazvao da se što skorije oformi i sastane povjerenstvo za Agrokor.

"Radi se o djelovanju Vlade RH vezano uz Agrokor i potencijalnim rizicima za porezne obveznike. Danas i jučer smo svjedoci izjava gospodina Ramljaka i gospođe Dalić. Doduše, njih dvoje se ne mogu dogovoriti koliko će to novo zaduženje biti: danas gospođa Dalić govori o 480 milijuna eura, jučer gospodin Ramljak o 530 milijuna - ali ono što govore jednako je - sav rizik tog zaduženja ne samo da pada na kompaniju, nego pada kasnije i na hrvatske porezne obveznike", kazao je Maras.

Kritizirao je roll up zaduženje, oko kojeg će biti problemi s tužbama, kao i stimuliranje rizičnih fondova, koji su sada za male novce ušli u Vjerovničko vijeće Agrokora, da daju još novca, kako bi "kunu za kunu" platili svoje stare dugove. Zatražio je da vladajući već jednom konačno stave na dnevni red Sabora istražno povjerenstvo o Agrokoru.

11:33 U tijeku je daljnja rasprava o izmjenama Zakona o lovstvu.

10:35 Tomislav Klarić je u ime Kluba HDZ-a kazao kako je lovstvo bilo u neprekinutom nizu zakonski regulirano. "Lovnogospodarskim osnovama, koje su lovačka društva obvezna izraditi, propisuje se niz detalja gospodarenja lovištima i divljači. Ove izmjene i dopune zakona nisu ništa novoga te će ih naš klub prihvatiti."

10:29 Andrija Mikulić (HDZ) kazao je kako je ovdje "ključ pitanje odgovornosti: ako nešto koncesionirate, onda imate prava i obveze". Hajduković je istaknuo kako za sredstva koja lovačka društva moraju isplatiti kada primjerice jelen napravi štetu na autu nije moguće u nekom razumnom roku namaknuti odstrelom divljači u lovištu.

10:15 Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a, u Sabor je danas došao s flasterom na ustima na kojem je bio - Spužva Bob Skockani. SDP-ovac je pojasnio kako je to njegov protest protiv represivnog aparata, odnosno protiv privođenja na Braču zbog verbalnog vrijeđanja državne tajnice za sport Janice Kostelić. Zašto baš Spužva Bob - Bauk sarkastično odgovara kako je riječ o uvaženom izbornom kandidatu. Više pročitajte OVDJE.

10:10 Domagoj Hajduković (SDP) je komentirao dio koji se odnosi na obvezu naknađivanja šteta od divljači, i to ne samo od one koja je stalno živi na određenom području. U ime Kluba SDP-a naveo je i kako bi ovaj zakon bio više-manje tehničke naravi, da nema dijela koji određuje da štetu snosi onaj tko upravlja određenim lovištem. Tu je, kako je istaknuo, bitno i da se to ne odnosi samo na prometne nesreće. Novim bi zakonom oni koji upravljaju lovištem snosili i štete koje prouzroči migratorna divljač, a što dosad nije bio slučaj.

10:02 Sjednica je nastavljena raspravom o izmjenama Zakonu o lovstvu. Izmjene je izložila državna tajnica Marija Vučković.

9:52 Jasen Mesić kazao je kako Klub HDZ-a oštro osuđuje ovakve incidente, posebno protiv ženske osobe, i dodao kako su oni sretni što je hrvatska policija odmah reagirala. "Ne bih ulazio u detalje, vjerujem da je policija sve napravila sukladno pravilima. Nadalje, zasigurno kao svijetli primjer u hrvatskom sportu možemo navesti Janicu Kostelić. Nedopustivo je da neki kolege koji se inače zalažu za prava žena ovo koriste u političke svrhe. Ovo je nedopustiv čin. Ne mogu se načuditi da mi kritiziramo promptnost reakcije hrvatske policije, pa to je odlično. Kamo sreće da je tako bilo kad je ministar bio Ostojić, kad je na Poljudu iscrtan kukasti križ. Ovo je primjer kako se smije ponašati, a kako ne. Sigurni smo da će se sve odvijati po pravilima." Pozvao je kolege da i svojim primjerom pokažu kako se može voditi javna polemika bez teških riječi.

9:49 Ranko Ostojić je komentirao kako se ovdje radi o neujednačenim kriterijima postupanja. "Ovdje se radi o presedanu koji pokazuje kako ubuduće treba postupati prema svakom hrvatskom građaninu, da u 48 sati sve bude riješeno, sud donese kaznu itd. Nažalost, većina nema takve privilegije. SDP ne prihvaća da se radi ogromna razlika zbog pripadnosti određenoj političkoj strukturi." Kazao je kako je u ime Odbora za nacionalnu sigurnost zatražio očitovanje od resornog ministra. "Radi se ogromna razlika temeljem pripadnosti određenoj političkoj garnituri. Poslao sam MUP-u pismo, zatražio sam očitovanje ne samo za ovaj slučaj. Moram reći da i, evo, Stevo Culej, mora imati isti tretman kad vrijeđa. Praksa mora biti ujednačena, kako policijska, tako i sudska."

9:45 Branimir Bunjac u ime Živog zida i Snage kazao je kako su nakon incidenta na Braču odmah uslijedila masovna uhićenja, a čak su i presude brzo donesene, što je rijetkost u hrvatskom pravosuđu. Slažemo se da je represija ponekad nužna, ali ona rješava posljedicu, a ne uzrok. Sport, a nogomet posebno, nekad su bili ponos Hrvatske. Danas tu imamo ljude koji se, blago rečeno, kreću u sumnjivom društvu, tu su pojedinci koji nazivaju novinare đubradi, prostitutkama, vucibatinama... Ukratko, ponašaju se isto, ako ne i gore, od huligana na Braču.

Čak je i reprezentacija postala vlaništvo pojedinaca. Sve se to dešava zato što ti isti pojedinci imaju istaknute uloge na saborima nekih stranaka, s njima se slave rođendani, oni imaju zaštitu policije, i dok se to ne riješi, incidenti će biti sve češći. Odgovorni moraju prije uhićivanja maloljetnika izbaciti iz sporta odrasle huligane".

9:30 Branimir Bunjac, Bojan Glavašević i Branko Bačić zatražili su stanku. Bunjac je stanku zatražio zbog incidenta na Braču, kada je skupina vrijeđala Janicu Kostelić.

Zbog slučaja Janice Kostelić jučer su Bojan Glavašević, Peđa Grbin i Arsen Bauk najavili kako će danas od 15 do 15:30 biti u centru Zagreba, u Bogovićevoj kod popularne Kožarićeve skulpture Sunce, i istaknuli: "Građani nam u prolazu mogu reći što god žele, bit ćemo zahvalni na iskrenosti. Nećemo se uvrijediti!".

Što se samog Zakona o lovstvu tiče, predloženim se izmjenama proširuje razdoblje zabrane lova pernate divljači u svim stadijima razmnožavanja, podizanja mladunčadi ili tijekom različitih stadija razmnožavanja ili tijekom njihova povratka u područja gdje podižu mladunčad.

Također se propisuje odštetna odgovornost lovoovlaštenika za štete od divljači u skladu s prošlogodišnjom Odlukom Ustavnog suda, a mijenjaju se i prekršajne odredbe sukladno predloženom proširenju razdoblja zabrane lova.

Suprotno dosadašnjem običaju da plenarno zasjedanje započinje srijedom, Sabor će zbog blagdana Tijelova plenarno zasjedati od ponedjeljka do srijede. Na novoj sjednici zastupnike čeka dnevni red s više od 130 točaka. (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene