Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor podupro izvješće dječje pravobraniteljice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas je 25. sjednicu nastavio raspravom o Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu za 2006., koje su, kao i prošloga tjedna kada je otvorena rasprava, podržali svi klubovi, ali i istaknuli da samo ekonomska i socijalna sigurnost obitelji jamči kvalitetan život i razvoj djeteta.

Ljubica Lalić (HSS) smatra da je država zakazala u ispunjavanju obveze da zaštiti obitelj, koja se, kaže, urušava zbog materijalne nesigurnosti, nepoštivanja prava na rad i život od svoga rada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prihvaćeno izvješće pravobraniteljice Osobe s invaliditetom najmanje zadovoljne socijalnom zaštitom Slika nije dostupna Ravnopravnost spolova Sabor prihvatio izvješće: Potrebno je ojačati zaštitu žena na radu

Ustvrdila je da u hrvatskoj obitelji zbog lošeg ekonomskog stanja raste netrpeljivost, sukobi i mržnja bračnih partnera i da sve to ide preko leđa djece.

"Nezadovoljstvo iz radnog ambijenta prelazi na obitelj, a posljedica toga je raspad obitelji, rast nasilja i nesagledive posljedice za djecu", kazala je, ocijenivši i da porast nasilja u školama i vrtićima također ishodište ima u obitelji, "jer su nasilnici ona djeca koja su žrtve nasilja u obitelji".

Da je loša ekonomska i socijalna situacija u obitelji osnovni razlog sve većeg kršenja dječjih prava uvjerena je i Ingrid Antičević Marinović (SDP), koja zagovara da društvo i država osude poslodavca koji radnicima (roditeljima) ne isplaćuju plaću.

"Sva ostala prava su besmislena ako se krše ekonomska i socijalna prava", kazala je.

Alenka Košiša Čičin-Šain (HNS) upozorila je na probleme romske djece kojoj se, kaže, učestalo krše prava poput obveznog obrazovanja, prava na državljanstvo i prebivalište.

Velik je problem, ističe, rano udavanje romskih djevojčica,
prisiljavanje romske djece na prošnju po ulicama, trgovanje djecom, zbog čega poziva državna tijela da stanu na kraj tom kršenju dječjih prava.

Ivo Banac je u ime Kluba regionalnih stranaka prozvao Ministarstvo obrazovanja da se oglušuje na preporuke i prijedlog pravobraniteljice Mile Jelavić u pogledu obrazovnih programa, a posebno zdravstvenog i, u tom dijelu, spolnog odgoja u školama. 

"Ako konačna odluka Ministarstva bude u suprotnosti s kriterijima koje je, temeljem na znanosti utvrđenih činjenica, postavila pravobraniteljica, i u škole uđe diskriminacijski program udruge Grozd, to će biti velika sramota za Hrvatsku", rekao je Banac.

Zlatko Kramarić (HSLS) upozorio je na sve veći broj pritužbi na rad centara za socijalnu skrb, posebno oko obiteljske pravne zaštite, te je zatražio žurno donošenje propisa o besplatnoj pravnoj pomoći i sankcioniranje neprofesionalnog rada u centrima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene