Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvaćeno izvješće pravobraniteljice

Osobe s invaliditetom najmanje zadovoljne socijalnom zaštitom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski su klubovi podržali izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u 2009., ali i upozorili na brojne probleme s kojima se takve osobe susreću u svakodnevnom životu.

Upozorili su i na činjenicu da su njihova prava regulirana kroz čak 270 propisa, što im otežava upoznavanje s njihovim pravima. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak uvodno je izvijestila da je lani postupala u 962 slučaja, među kojima se najveći broj predmeta odnosio na područje socijalne zaštite (22,6 posto). Iako navodi da Vlada poduzima sustavne mjere za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom, pravobraniteljica upozorava kako one još nisu dovele do zadovoljavajućih rješenja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Lupali po stolovima VIDEO Pogledajte kako je Plenković reagirao na totalni kaos u Saboru! Oporba mu nije dala do riječi Slika nije dostupna Ravnopravnost spolova Sabor prihvatio izvješće: Potrebno je ojačati zaštitu žena na radu

Naglasila je potrebu ubrzanja sudskih postupaka vezanih za prava invalida, prilagodbe zdravstvene infrastrukture te edukacije zdravstvenih djelatnika za rad s osobama s invaliditetom, posebno kada je riječ o komunikaciji s roditeljima djece s invaliditetom. Pravobraniteljica Slonjšak navela je i da je najviše nezadovoljstva korisnika usmjereno na područje socijalne zaštite, na kojemu potrebne reforme nisu ni započete.

SDP: Zbog nepoštivanja rokova mogla bi se ukinuti prava

Vesna Škulić (SDP) upozorila je na nepoštivanje rokova za niz mjera iz Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, zbog čega bi, upozorava, moglo doći do ukidanja nekih prava invalida. 'Poštenije bi bilo revidirati strategiju i zadati realne rokove', ocijenila je Škulić, navodeći za primjer projekt osobnog asistenta, koji je do 2007. trebao biti reguliran posebnim zakonom, a provodi se tek kao pilot-projekt za 300 osoba s invaliditetom.

Upozorila je i da su prava invalida regulirana kroz previše propisa, koje je, kaže, potrebno evaluirati, pogotovo kad je riječ o rehabilitaciji i zapošljavanju. Reagirajući na njezino izlaganje, pravobraniteljica Slonjšak izvijestila je da nadležno ministarstvo provodi analizu na temelju koje će se revidirati Nacionalna strategija, kako bi se utvrdili ostvarivi rokovi. Ljubica Lukačić (HDZ) ocijenila je da je iz velikog broja riješenih predmeta vidljiv kvalitetan rad Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

'Ima problema u ostvarivanju prava, ali važno je istaknuti da je puno problema unazad nekoliko godina riješeno', kazala je Lukačić, navodeći kao pozitivan primjer projekt Pristupačna Hrvatska, u sklopu kojega je osobama s invaliditetom prilagođeno 30 hrvatskih gradova. Istaknula je i da se sve više djece s invaliditetom uključuje u rad redovitih vrtića i škola, što je, kaže, prije nekoliko godina bilo nezamislivo.

HNS: Zašto posao zamjenice nije dobila pravnica?

Danicu Hursu (HNS) zanimalo je 'kako to da posao zamjenice pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nije dobila diplomirana pravnica sa 100-postotnim invaliditetom, slijepa osoba, iako je natječaj davao prednost invalidima, te je li točno da je njezina molba obijena bez obrazloženja'. Pravobraniteljica Slonjšak odgovorila je da je kandidatkinja odbijena zbog loših rezultata testiranja. Da su joj rezultati testiranja bili dobri, imala bi prednost pred drugim kandidatima, a ovako je zaposlen moj zamjenik Boris Jakov Geričić, rekla je Slonjšak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene