Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnici nosili cvijet Srebrenice

Sabor odao počast žrtvama Srebrenice: 'Ne ponovilo se!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskom je saboru minutom šutnje odana počast žrtvama srebreničkog masakra. Zastupnici na reverima nose cvijet Srebrenice.

Uz poruku 'ne ponovilo se' Hrvatski sabor minutom je šutnje danas odao počast žrtvama Srebrenice.

Pročitajte i ovo Rudnik Mramor Zatočen jedan radnik Zbog ignoriranja radnika došlo do nesreće u rudniku: "Naši vapaji su godinama isti, radimo u skučenom prostoru" Ana Brnabić (Foto: AFP) Negirala genocid u Srebrenici Srpska premijerka Ana Brnabić: "Haški sud Šešelju duguje tri godine života"

Prije 18 godina dogodila se srebrenička tragedija, kao završni čin četverogodišnjeg ratnog pakla u kojem se našla Republika BiH, podsjetio je Nedžad Hodžić (klub nacionalnih manjina).

U Srebrenici je više od osam tisuća muškaraca u dobi od 12 do 77 godina odvojeno od ženskog dijela svojih obitelji i likvidirano na najbrutalniji način, rekao je Hodžić.

>> Masovni ukop 409 novoidentificiranih žrtava: Među njima novorođenče i 44 dječaka

'Ubijeni su muževi, očevi, sinovi, braća, unuci i djedovi. Supruge majke, kćeri, sestre, unuke i bake potrpane su u autobuse i protjerane na neka druga mjesta negdje kamo one ne pripadaju. Srebrenica je očišćena od Srebreničana', podsjeća Hodžić.

U zaštićenoj zoni, uz prisutnost snaga UNPROFOR-a, u srcu Europe i na pragu 21. stoljeća počinjen je genocid, ističe zastupnik kluba manjina. Podsjeća da su tijela žrtava pokapana u masovne grobnice, pa prebacivana u tzv. sekundarne kako bi se zameo trag zločina.

Hodžić je izrazio pijetet žrtvama srebreniičke tragedije, sućut članovima njihovih obitelji. Ustvrdio je kako je Europa iz vremena srebreničke tragedije zatvarala oči i nije željela vidjeti svakodnevnu patnju i bol na stotine tisuća pa i milijuna ljudi.

Europa toga vremena mogla je spriječiti višegodišnju ratnu tragediju u BiH, ali i Hrvatskoj, ali to nije učinila, rekao je Hodžić dodajući kako će pitanje zašto to nije učinila lebdjeti nad Europom u njezinoj budućnosti. 'To je sramota koju će osjećati svaki pošteni Europljanin uvijek kada se prisjetimo Srebrenice', kaže zastupnik i primjećuje kako je i šutnja također odgovor.

Upravo zato što tadašnja Europa nije spriječila rat i genocid, Hodžić je pozvao kolege da današnjoj Euopi i svijetu kažu da sjećanje i pijetet nisu dovoljni.

Današnja Europa može i mora biti jamac mira, može i mora imati otvorene oči i može i mora u slučaju potrebe na vrijeme reagirati, poručio je Hodžić.

Zastupnici danas na reverima nose cvijet Srebrenice koji podsjeća na razmjere srebreničke tragedije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene