Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava

'Zadovoljavajući je napredak u ostvarivanju prava manjina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru se danas raspravlja o manjinama, a ministar Bauk je rekao da je postignut zadovoljavajući napredak u ostvarivanju prava manjina.

U Hrvatskom Saboru se danas raspravlja o ustavnim pravima manjina te o provođenju utroška sredstava za 2012. godinu za potrebe nacionalnih manjina.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Burno jutro u Saboru Teške riječi tijekom rasprave o lex AP: "Želite poslati poruku o zaštiti žena, a nositelj liste vam je dva puta prijavljen za nasilje" Siniša Hajdaš Dončić zbog govora o izborima upozoren na prostačenje u Saboru Prostote u Saboru VIDEO "To je sad stvarno malo previše": Pala psovka za govornicom, zastupnik ne vidi ništa sporno

Pusić: Treba izići iz EU-a ako bismo željeli smanjiti prava manjina

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je danas kako je tijekom 2012. u većini područja pokazan zadovoljavajući napredak u ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina osiguranih Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

'Nedovoljan napredak napravljen je u području uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina te zastupljenosti nacionalnih manjina u tijelima državne uprave, što je posljedica odluke o zabrani novih zapošljavanja', reko je Bauk predstavljajući Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2012. u Hrvatskom saboru.

Na području službene i javne uporabe jezika i pisma nacionalnih manjina nisu se provodile planirane aktivnosti, a razlog tome je, kako je rekao, kašnjenje u objavi službenih rezultata popisa stanovništva 2011. 'Podaci o stanovništvu prema narodnosti po gradovima, općinama i naseljima relevantni za utvrđivanje koje su lokalne jedinice dužne u svojim statutima urediti uporabu manjinskog jezika i pisma objavljeni su tek krajem 2012', podsjetio je Bauk.

Visok stupanju provedbe Ustavnog zakona osiguran je i na području odgoja i obrazovanja, rekao je Bauk naglasivši kako je poseban napor učinjen u obrazovanju romske nacionalne manjine. 'Vlada će i nadalje osiguravati dosljednu primjenu zakona o obrazovanju na jeziku pripadnika nacionalnih manjina uključujući i dosljednu primjenu međunarodnih sporazuma i njihovih provedbenih akata', obećao je Bauk.

Pozitivni su pomaci, po Baukovim riječima, učinjeni i na području ostvarivanju prava nacionalnih manjina na pristup medijima. U cilju poboljšanja kvalitete njihovih emisija, u Pravilniku o Fondu za poticanje pluralizma i raznolikosti elektroničkih medija propisana je mogućnost dodjele dodatnih bodova za emisije namijenjene očuvanju jezika pripadnika nacionalnih manjina.

Među značajnim aktivnostima u području zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim tijelima jedinica lokalne i regionalne samouprave Bauk je istaknuo donošenje novog Zakona o lokalnim izborima. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene