Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Biljane Borzan

Sabor na vagi: 31 posto zastupnika pretilo, Dalmatinci najmršaviji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ova zastupnica Biljana Borzan provela je istraživanje 'Odnosa tjelesne aktivnosti i pretilosti zastupnika u Hrvatskom saboru'.

Borzan je 'pobjednika' među zastupnicima pronašla među svojim kolegama. 'Ante Kotromanović je imao najbolje rezultate među svim zastupnicima, dok u ženskim redovima prvo mjesto dijele zastupnice Ingrid Antičević Marinović i Nedjeljka Klarić', rekla je za Dnevnik.hr Biljana Borzan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Polančec odbacio optužbe da Vlada nije reagirala na rast cijena i inflacije Slika nije dostupna Osijek- dogovoren koalicijski sporazum; potpisivanje u četvrtak

Borzan je dodala kako je zanimljivo da su svi navedeni zastupnici Dalmatinci, a da je najbolji među HDZ-ovim redovima bio Slavonac, zastupnik Josip Salapić.

>> Hrvati pola života provedu na dijeti

Osim visine i težine zastupnici su morali ispuniti i upitnik o tjelesnoj aktivnosti.

'Što se tiče tjelesne aktivnosti muški zastupnici su znatno manje aktivni u kućanskim poslovima u odnosu na opću populaciju. Iako se deklarativno zalažu za pomoć to baš i ne primjenjuju', rekla je Borzan. Saborske zastupnice u tome su se pokazale boljima.

'Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je daleko više pretilih zastupnika nego zastupnica. Kako bi rekli, malo ih je više buckastih', rekla je Borzan i objasnila kako je većini indeks tjelesne mase bio previsok, preko 30.

'Među zastupnicima postoji određena svijest o važnosti tjelesne aktivnosti, no ta aktivnost nije dovoljna da bi smršavili, ona je samo preventivna', objasnila je.

Po pitanju težine zastupnice su bolje od opće populacije, ali treba naglasiti kako su se na istraživanje odazvale uglavom vitke saborske zastupnice. Istraživanje je provedeno na 54 osobe, to jest, trećini saborskih zastupnika. Od njih je 31 posto pretilih.

'Drago mi je da sam radila ovo istraživanje jer sam dobila pozitivan efekt. Zastupnici su se natjerali da na papir stave svoje tjelesne aktivnosti i tako su se suočili sa stvarnim stanjem stvari', rekla je SDP-ova zastupnica.

Objasnila je kako je dnevno dovoljno 20 minuta fizičke aktivnosti, ne nužno odjednom. 'Mnogi ne znaju da mogu vježbati i pet puta po četiri minute dnevno kako bi zaštitili kardiovaskularni sustav. No, želite li smršaviti potrebno je vježbati 40 minuta jer tek nakon 35 minuta dolazi do mobilizacije mase', savjetovala je Borzan.

Svaki od zastupnika dobio je svoje rezultate zajedno sa savjetima, a Borzan je najavila i daljnje akcije kako dobiveni rezultati ne bi ostali samo mrtvo slovo na papiru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene