Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide se na arbitražu

Sabor izglasao Sporazum o arbitraži, SDP 'aktivno suzdržan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je sinoć prihvatio potpisivanje arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Većinom glasova Hrvatski sabor sinoć je poimeničnim glasovanjem dao suglasnost Vladi RH da potpiše Sporazum o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, te usvojio Izjavu o neprejudiciranju. Nakon cjelodnevne rasprave za sporazum je glasovalo 80 zastupnika, 45 ih je bilo suzdržano, dok je devet zastupnika glasovalo protiv sporazuma. Protiv je glasovao HSU-ov zastupnik Silvano Hrelja, IDS-ov Damir Kajin, HSP-ov Danijel Srb, HDSSB-ov Boro Grubišić, nezavisni Dragutin Lesar, te Ivo Josipović, Ivica Pančić, Zoran Vinković i Tanja Vrbat iz SDP-a.Ostali zastupnici SDP-a bili su suzdžani, o čemu je odluka donesena na sjednici Kluba SDP-a.Uz stranke vladajuće koalicije, za sporazum je glasovao i oporbeni HNS.Iako je sužbeno utvrđeno da je protiv suglasnosti glasovalo osam zastupnika, točan je broj devet budući da je protiv glasovao i HSU-ov Silvano Hrelja koji je to novinarima potvrdio i u telefonskom razgovoru. Poimenično glasovanje zatražio je Klub HDSSB-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mogao bi biti proglašen nevaljanim Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav' Slika nije dostupna Dogovor s Pahorom Kosor: Nisam dogovorila izlaz Slovenije na otvoreno more

>> 'Ovo je domoljubna odluka, ne odričemo se teritorija'

Milanović: Aktivno smo suzdržani

Zoran Milanović, zbog toga što, kako je rekao, Hrvatska sebi odriče pravo da određuje sastav arbitražnog suda, kaže da je SDP 'aktivno suzdržan',a Kosor je odvratila da se nada da će taj stav do ratifikacije prijeći u 'aktivno za' SDP-ov čelnik Zoran Milanović je u završnoj riječi ponovio da je odredba kojom se Hrvatska odriče prava da određuje sastav arbitražnog suda neprihvatljiva. 'Stoga ćemo biti aktivno suzdržani, s jasnom porukom Vladi da točka dva sporazuma (sastav arbitražnog suda) nije prihvatljiva', rekao je Milanović naglasivši da Hrvatska ne smije odustati od prava da sama suvereno određuje arbitre. Premijerka Jadranka Kosor izrazila je nadu da će ta SDP-ova aktivna suzdržanost prilikom ratifikacije, kako je rekla, prijeći u 'aktivno za', te potvrdila da će prilikom glasovanja o ratifikaciji sporazuma u Saboru trebati potporu dvije trećine zastupnika. Vesna Pusić (HNS) ponovila je stav HNS-a da Vlada do ratifikacije mora postići da se traži i pristanak Hrvatske na listu arbitara. 'Na taj se način minimalizira rizik', rekla je.

>> SDP uvjetuje svoj pristanak, za HDSSB sporazum je izdaja

'Nema ni retka o odricanju od svog teritorija'

HDZ-ov zastupnik Andrija Hebrang poručio je da će glasati za davanje suglasnosti jer, kako je rekao, u sporazumu nema niti slova, ni retka po kojem se Hrvatska odriče svog teritorija. Odgovarajući na prijepore vezane uz sastav arbitraže, Hebrang je rekao kako 'nema mogućnosti da neki međunarodno poznati sudac sudi kontra međunarodnog prava' na temelju kojega Arbitražni sud, naglasio je, treba donijeti odluku. Prema sporazumu, uspostavlja se međunarodni Arbitražni sud koji će između dviju zemalja utvrditi tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i režim za korištenje relevantnih morskih područja. Prema Sporazumu o arbitraži, obje države će u roku od petnaest dana od uspostave Arbitražnog suda uzajamnim dogovorom postaviti predsjednika i dva člana toga suda koji su priznati stručnjaci međunarodnoga prava s popisa kandidata sastavljenog od strane predsjednika i povjerenika za proširenje Europske komisije.

>> Mesić: Arbitražni sud moraju činiti stručnjaci

Usvojena i izjava o neprejudiciranju

U slučaju da se ne mogu dogovoriti u tom roku, predsjednika i dva člana Arbitražnog suda postavit će predsjednik Međunarodnoga suda u Haagu s tog popisa. Odluka Arbitražnog suda obvezujuća je za stranke te će tvoriti konačno rješenje spora. Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata. Slovenija će otkloniti svoje rezerve glede otvaranja i zatvaranja pregovaračkih poglavlja tamo gdje je prepreka povezana s ovim sporom. Uz Sporazum o arbitraži, Sabor je usvojio i Izjavu o neprejudiciranju u kojoj stoji da se ništa u Sporazumu o arbitraži neće smatrati kao pristanak Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem. Izjavu će premijerka Jadranka Kosor, uz svjedočenje Predsjedništva Vijeća Europske unije i SAD-a potpisati uoči saborske ratifikacije arbitražnog sporazuma. Sabor je nakon glasovanja zaključio s radom 14. sjednicu.

Kosor zadovoljna davanjem saborske suglasnosti za ratifikaciju sporazuma

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je večeras da je zadovoljna davanjem suglasnosti Hrvatskoga sabora za ratifikaciju arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. 'Sporazum o arbitraži sa Slovenijom dobar je jer odvaja pregovore s EU od rješavanja graničnoga spora, a rokovi počinju teći kad Hrvatska postane članicom EU-a. Meni je to najvažnije', rekla je Kosor nakon večerašnjeg davanja suglasnosti Hrvatskog sabora Vladi RH da potpiše Sporazum o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije.

>> 'Sporna je nadmoć legalnosti nad pravednosti'

'Za 15 dana najvjerojatnije pred parlament na ratifikaciju'

'Imam potporu parlamenta da potpišem sporazum o arbitraži. Na to sam spremna i sada čekam slovenskog premijera Boruta Pahora. Hoće li to biti u srijedu, ne znam, ali ja sam spremna', poručila je premijerka i izrazila zadovoljstvo davanjem suglasnosti. Dodala je da će sporazum, nakon zajedničkog potpisivanja, najvjerojatnije za 15 dana doći pred parlament na ratifikaciju. Dodala je da je saborska rasprava bila dobra, te izrazila žaljenje što se u pojedinim raspravama, kako je rekla, iskrivljavalo činjenice i baratalo poluistinama. Građani su preko TV prijenosa sve to slušali, što je dobro, ali bilo je i rasprava koje su mogle zbuniti ljude, dodala je i rekla kako razmišlja o tome da sporazum bude dostupan svakom građaninu Hrvatske. (Hina)

Mislite li da će Hrvatska ostati bez dijela teritorija?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene