Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef SDP-a odgovorio Kosor

SDP uvjetuje svoj pristanak, za HDSSB sporazum je izdaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Kosor na meti je napada oporbenih saborskih zastupnika.

Podršku arbitražnom sporazumu sa Slovenijom SDP je danas u Saboru uvjetovao objavom liste arbitara koji će odlučivati o razgraničenju i režimu na moru, dok HNS pristaje na potpisivanje sporazuma, a na ratifikaciju će, kažu, pristati ako se utvrdi da Hrvatska unaprijed mora dati pristanak na sastav arbitraže. Predloženim je sporazumom, naime, predviđeno da će se suci birati s liste koju predlažu predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje EU. Takvo je rješenje Zoranu Milanoviću (SDP) je neprihvatljivo, jer je nejasno tko će biti na toj listi. 'Bez prava javnosti da unaprijed zna tko su ljudi koji će rješavati ovaj spor, nemamo o čemu razgovarati', kazao je Milanović, u ime Kluba SDP-a, u saborskoj raspravi o prijedlogu potpisivanja arbitražnog sporazuma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Potpisivanje sporazuma Dinamov stadion "Nema više prepreka za izgradnju novog stadiona u Maksimiru": Plenković otkrio kada bi mogao biti gotov

Milanović: Ne mislim da je ovo zavjera, ali zašto sami ne predlažemo arbitre?

Ne mislim da je ovo zavjera protiv Hrvatske i nikog nisam nazvao izdajnikom, ali tražim objašnjenje kome smeta da dvije države po svom suverenom pravu same predlažu arbitre, rekao je šef SDP-a Zoran Milanović 'Ovaj prijedlog uvodi kategoriju u kojoj političko tijelo, Europska komisija određuje tko će biti suci. Ne mislim da je ovo zavjera protiv Hrvatske i nikog nisam nazvao izdajnikom, ali tražim objašnjenje kome smeta da dvije države po svom suverenom pravu same predlažu arbitre', rekao je Milanović. Ustvrdio je i da vlada ne zna hoće li na listi Europske komisije biti osobe s iskustvom u međunarodnom sudovanju ili 'činovnici koji imaju svoje šefove'. Tvrdi i da je predloženi sporazum u bitnim momentima jednak drugom prijedlogu europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna iz lipnja, a podsjetio je i da je taj prijedlog 'bivši premijer Sanader odbio i uzeti sa stola'. 'U odredbama koje govore o sastavu i zadaći arbitraže, ovo je 'Rehn 2'. To je bit ovog sporazuma i razlika u odnosu na 'Rehn 1', ustvrdio je Milanović.

>> 'Ovo je domoljubna odluka, ne odričemo se teritorija'

'Uzmi ili ostavi'

Vladu je prozvao da je zastupnike dovela pred gotov čin. 'Nekoliko ste mjeseci tiho pregovarali i došli ste nam sa sporazumom po principu uzmi ili ostavi', spočitnuo je Milanović premijerki Jadranki Kosor. Na premijerkino tumačenje da je predloženi sporazum za Hrvatsku povoljniji od 'Rehna 1', koji je Sabor u svibnju prihvatio, Milanović je uzvratio, 'Hvala Bogu da Slovenci i Rehn vode o nama računa i bolje od nas znaju što je za nas dobro'. Upozorio je i da je zastupnicima, uz prijedlog sporazuma, poslana i jednostrana izjava o neprejudiciranju, kojom bi Hrvatska naglasila kako sporazum ne znači pristanak na slovenski zahjev za teritorijalnim izlaskom na otvoreno more. 'Pitao sam kakva je ovo izjava, je li Slovenija s njom suglasna i hoće li reagirati svojom izjavom. U vladi ste rekli da je to dogovoreno i da su se na tome lomila koplja do zadnjih dana, a kako su se lomila koplja, vidimo iz izjave premijera Pahora', rekao je Milanović.

Pusić: Nekorektno nas je dovoditi pred gotov čin, ali moramo biti odgovorni

'Za Europu jesmo i to nikome nećemo dokazivati, ali nekorektno je dovoditi nas pred gotov čin i očekivati da podijelimo odgovornost', zaključio je. Vesna Pusić (HNS) smatra, međutim, kako bi bio neodgovorno odbiti prijedlog potpisivanja arbitražnog sporazuma zbog dnevnopolitičkih razloga. 'Ovo je trenutak političke odgovornosti i nesumnjivo trenutak idealan za prikupljanje političkih poena. Gotovo da čovjek ne može odoljeti tom sirenskom zovu', kazala je Pusić, ustvrdivši kako je takvo ponašanje neodgovorno. Ocijenila je da je predloženi sporazum za Hrvatsku rizičan, jer arbitraža može utvrditi izravan dodir Slovenije prema otvorenom moru, ali i naglasila da je riječ o teškom trenutku za Hrvatsku, u kojem stranke moraju biti odgovorne, a ne prikupiti poene u preplašenoj javnosti. Naglasila je da je ulazak u EU temeljni cilj Hrvatske. Za Pusić su prihvatljive odredbe sporazuma kojima je određeno da će se granice na kopnu i moru utvrđivati u skladu s međunarodnim pravom, te da procesni rokovi počinju teći od trenutka potpisivanja pristupnog ugovora s EU. Upozorila je, međutim, da je rješenje o odabiru sudaca osjetljivo, jer odabir nije na pravosudnom, nego na političkom tijelu. 'To je gore rješenje od ranijeg i na to moramo dodati naš preduvjet', kazala je Pusić, zatraživši da se, prije ratifikacije, traži i pristanak Hrvatske na listu arbitara.

'Sad smo u težoj situaciji nego 2001.'

Damir Kajin (IDS) neće podržati potpisivanje predloženog sporazuma, jer ga smatra povratkom na kondicije sporazuma Račan-Drnovšek iz 2001. 'Uvijek sam govorio da je taj sporazum bio štetan i da je nakon tog parafa nemoguće očekivati da će Slovenija ići ispod toga', rekao je Kajin, koji se požalio da su ga zbog stava oko sporazuma iz 2001. 'ismijavali svi', pa i njegov stranački šef Ivan Jakovčić i predsjednik Stjepan Mesić. Ustvrdio je da je Slovenija u međuvremenu ostala na svojim pozicijama i kad je riječ o granicama, ali i o Ljubljanskoj banci, nuklearki Krško, Sv. Geri i drugim pitanjima. 'Hrvatska je svo vrijeme popuštala, a sad je u težoj situaciji nego 2001. Ne znam tko je taj sporazum sastavio - Ljubljana, Amerikanci ili EU', rekao je Kajin.

'Sporazum je izdaja'

Boro Grubišić iz HDSSB-a jasno je poručio da neće podržati sporazum. Nije, kaže, Sloveniji interes izlaz na otvoreno more. To ionako imaju slobodnu plovidbu kroz Hrvatsku i Italiju, kazao je. Poručio je da je slovenski interes eksploatacija podmorskog blaga, nafte i plina iz sjevernog Jadrana. Grubišić je ocijenio kako se radi o izdaji Hrvatske. 'Ovo je izdaja s predumišljajem', rekao je Grubišić te zaradio opomenu zbog vrijeđanja.

Nezavisnog Dragutina Lesara zanimalo je koju saborsku većinu vlada traži za sporazum, a sporazum smatra 'produktom ucjene jedne države na drugu, na koju je pristala EU'. Predsjednik Sabora Luka Bebić odgovorio mu je da Sabor u ovoj fazi treba ovlastiti vladu da potpiše sporazum, za što je, kaže, potrebna 'obična' većina nazočnih zastupnika. 'Predsjednica vlade je, zatražila što širu potporu, ali za ovo je potrebna većina nazočnih na sjednici. Kada bude ratifikacija, onda je to drugo pitanje', objasnio je Bebić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene