Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saborska rasprava u gotovo praznoj sabornici

''Nema onih koji bi kažnjavali odsutne zastupnike s 500 kuna''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Protestiram jer nikoga od predlagača zastupnika nema'', rekao je Maras u gotovo praznoj sabornici. ''To su oni koji bi kažnjavali s 500 kuna zastupnike koji ne dolaze na rasprave'', odgovorio mu je Stazić.

15:08 - Rasprava je nakon stanke nastavljena replikom Gordana Marasa stranačkom kolegi Nenadu Staziću.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme

Saborski su klubovi o Mostovu prijedlogu izmjena Ovršnog zakona pohvalili namjeru da se ovršenicima olakša situacija, no oporba je upozorila kako bi donošenje zakona u predloženom obliku onemogućilo ovrhe nad, primjerice, neodgovornim roditeljima koji izbjegavaju plaćanje alimentacije, ali ne i ovrhe na temelju hipotekarnih kredita. ''Protestiram jer nikoga od predlagača zastupnika nema. Nitko od četiri predlagača zakona iz Mosta nije prisutan s nama'', rekao je Maras.

''To su oni koji bi kažnjavali s 500 kuna zastupnike koji ne dolaze na rasprave. Ja predlažem da njih počnemo kažnjavati'', rekao je Stazić u gotovo praznoj sabornici.

12:45 - Tomislav Panenić iz Mosta SDP-ovcu Gordanu Marasu koji cijelo jutro ističe neprovedivost predloženih izmjena Ovršnog zakona, rekao je da je opsjednut Mostom jer već dva dana priča samo o njima i načinu na koji su oni napisali izmjene. Na to mu je Maras odgovorio kako nije ospjednut Mostom.

''Nisam opčinjen Mostom, osim mostom uzdisaja u Veneciji. To je jedan prekrasan most. Kada sam ga vidio, zbilja sam bio opčinjen. S ovim Mostom ne da nisam opčinjen, nego mislim da radite katastrofalne stvari'', rekao je Maras.

''Meni je žao što je isteklo vrijeme da čujemo s čime je još kolega Maras opčinjen, tko zna što bismo otkrili'', našalio se Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora.

11:40 - Dražen Bošnjaković u ime kluba HDZ-a rekao je da će podržati predložene izmjene zakona. Posebno je pohvalio izmjene koje se odnose na to da će država ovršeniku na korištenje dati svoju nekretninu ili platiti najamninu tih 18 mjeseci.

Ali i napominje kako se pritom ne smije narušiti sustav, koji mora jamčiti i zaštitu potraživanja.

"Nemojmo zaboraviti da su temeljem Ovršnog zakona i mnoga djeca naplatila alimentaciju od nesavjesnih roditelja koji nisu plaćali alimentaciju i mnogi mali obrtnici potraživanja od nesavjesnih poslovnih partnera i onda su mogli svojim zaposlenicima isplatiti plaće", napomenuo je Bošnjaković.

Predložio je i da se u odredbi koja propisuje izuzetke od ovrhe, poput gospodarskih zgrada i sredstava za rad propiše i jedina nekretnina u kojoj ovršenik živi, ali i da se ovršenicima omogući da se svojevoljno odreknu nekretnine kako bi podmirili svoj dug.

Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku) uvjeren je da prijedlog ide na ruku bankama. "Kažemo kada ovršenik bude izbačen iz stana država će se pobrinuti za njega i dat će mu stan na 18 mjeseci. Pa kome se tu ide na ruku? Pa ide se na ruku valjda bankama", rekao je Mišić.

11:04 - ''Kad sam istraživao jedan slučaj ovrhe, tada još nije bio DUUDI, nego… AUDI – Agencija za upravljanje državnom imovinom, moram reći da sam vrlo neljubazno primljen u samu zgradu, na porti, a i nitko od dužnosnika me uopće nije htio primiti. Što se radi? Tu vam je telefon, zovite, tu tri metra dalje u sobi je netko tko će vam se tamo javiti ili zovite na treći, četvrti kat, ali primiti vas ne možemo. Kako se upravlja nekretninama što se tiče gradova, spomenut ću slučaj grada Zagreba. Duge su liste čekanja,a ljudima se kaže – nađite gradski stan, provalite, budite tamo neko vrijeme, možda poslije to legaliziramo, možda vas deložiramo, ali bit ćete par mjeseci, možda koju godinu, smješteni. To se ne smije tako raditi, ali to se radi'', ispričao je Ivan Vilibor Sinčić, saborski zastupnik Živog zida. 

Most je pozvao da posao pripreme predloženih izmjena za drugo čitanje prepusti Vladi, koja na raspolaganju ima stručne službe i vanjske stručnjake te koja će provesti savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. 10:41 - Zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi rekao je da će podržati ovaj zakon. ''Postoje nekretnine u vlasništvu Hrvatske koje zjape prazne i propadaju'', naglasio je.

10:18 - Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač iz SDP-a složio se s Grbinovim kritikama zakona i kao argumente naveo primjere ovršenika iz svog grada i situacija u kojima se nalaze.

10:15 - Maro Krstić iz Mosta podsjetio je Grbina na nekoliko zakona na kojima je radila SDP-ova Vlada, a koji su imali propuste ili su pali na Ustavnom sudu. Nikola Grmoja rekao je Grbinu da stalno ponavlja isto za sve prijedloge Mosta, pa bi ga SDP trebao snimiti i puštati u Saboru, a Marasu zabraniti govoriti jer on uvijek govori suprotno od onoga što govori Grbin.

''Ovo je parlament. Potražite korijen te riječi pa ćete znati na što se odnosi'', odgovorio mu je Grbin.

9:58 - Peđa Grbin iz SDP-a upozorio je Most da na ovaj način požar gase kantom vode. Rekao je kako mu je drago što sjednicu vodi Reiner, jer je jučer pozvao zastupnike da ne prozivaju Vladu i ne kritiziraju je zbog ovog zakona, jer je taj prijedlog zakona - prijedlog Mosta. ''To je jedan od najvećih problema ovog zakona. Ima niz prijedloga koji se po namjeri mogu smatrati dobrim, ali niti jedan nije dorečen, ne može funkcionirati u praksi'', kaže Grbin.

''Prijedlog je vrlo zanimljiv jer čini razliku između raznih ovršenika na temelju njihovog stupnja imovine. Honorira one ovršenike koji su nešto imali u odnosu na one koji nisu imali ništa'', istaknuo je ovaj SDP-ovac.

''Zaštitili ste one koji su nekad nešto imali, a one koji nikada nisu imali ništa – koga briga za njih'', kaže Grbin.

9:53 - Miro Bulj nakon stanke kazao je da je krajnje vrijeme da se upoznamo s efektima indeksacije nerazvijenih lokalnih samouprava iz 2014., te da su brojna mjesta tom indeksacijom dovedene na rub egzistencije.

Zastupnik Mosta napominje kako je ministar Zdravko Marić rekao da će se ići na izmjenu indeksacije i ispravljanje nepravde nanesene 2014. No, još nemamo tu indeksaciju koju je trebao napraviti ministar Tolušić. Naglašava da su neki krajevi nepravedno izbačeni iz kriterija prema kojima im je potrebna pomoć. Jedan od kriterija bio je stupanj obrazovanosti, i zbog toga su neke jedinice ispale iz indeksacije, a trebalo se, kaže Bulj ići prema stopi iseljavanja i slično. Zaključuje da se išlo po političkim kriterijima, zbog kojih su u međuvremenu mnoga mjesta dovedena na rub egzistencije te traži da se rebalansom proračuna pronađe 102 milijuna kuna za to da se tim krajevima podijeli pomoć.

9:35 - Miro Bulj u ime Mosta zatražio je stanku zbog indeksacije nerazvijenih lokalnih samouprava.

9:33 - Prije početka rasprave prisegnuli su zastupnici Robert Podolnjak, Miro Kovač, Zlatko Hasanbegović, Darko Horvat i Anton Kliman.

Mostov Miroslav Šimić pojasnio je u srijedu u Saboru da se Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona namjerava zaštiti socijalno ugrožene građane.

Predviđa se, kaže Šimić, mogućnost jednokratne odgode ovrhe obiteljima bez prihoda ili imovine potrebne za namirenje troška stanovanja, a ako do ovrhe dođe, ovršeniku koji ostane bez jedine nekretnine osigurat će se smještaj na 18 mjeseci u nekretnini u vlasništvu.

Prilikom jučerašnje rasprave SDP-ov Gordan Maras kritizirao je vladajuće jer Ovršni zakon ide u dva čitanja, a ne hitnu proceduru dok će se ministarstvo imovine koje bi trebao voditi HDZ-ov Goran Marić osnovati u roku tjedan dana. "600 ljudi koji strepe zbog ovrhe nad nekretninom mora čekati dva mjeseca, a za jednog čovjeka, HDZ-ovca, problem se rješava odmah", oštar je bio Maras.

Silvano Hrelja u ime Kluba HSU-a kazao je da će HNS i HSU dati uvjetnu podršku zakonu u prvom čitanju, ali je upozorio na transparentnost ovršnog postupka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene