453146
453146
453146
453146
453146

Vladajući neće zaštititi građane od deložacija iz jedine nekretnine, ali ipak postoji jedno rješenje

  • , 11.10.2016., 12:46
  • Autor:
  • komentara

Građanima koji bi ovrhom izgubili jedinu nekretninu država bi osigurala privremeni smještaj u socijalnim stanovima ili bi im unajmila stan od privatnih iznajmljivača.

 
 
 
 
Deložacija, ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Deložacija, ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Izmjene Ovršnog zakona bile su jedna od važnih tema u predizbornoj kampanji. Za izuzimanje ovrhe nad jedinom nekretninom zalagali su se i HDZ i Most, u čijih je sedam zahtjeva nakon izbora ušao i onaj o izmjeni Ovršnog zakona. No, čini se da su početne stavove prilično ublažili.

Naime, kako doznajemo, Most i HDZ postigli su načelni dogovor o izmjenama Ovršnog zakona, no u slučaju ovrhe građani neće biti zaštićeni od deložacije iz jedine nekretnine. To je za Dnevnik.hr potvrdio i Mostov Miroslav Šimić, koji je kazao kako građani koji se nađu u toj situaciji ipak neće završiti na ulici.

Država će im, kazao je Šimić, osigurati zamjenski smještaj, bilo iz portfelja državnih stanova, bilo najmom odgovarajućeg stana od privatnih najmodavaca. Također, u suradnji s drugim resorima pratit će se prihodovno stanje takve obitelji pa će im ova vrsta smještaja biti dostupna samo dok se ne oporave.

Na konstatacije da je to izigravanje predizbornog obećanja čelnik Mosta Božo Petrov ustvrdio je proteklih dana da su mediji krivo procijenili da se želi zaštititi prvu nekretninu. "To se ne može napraviti. Ja ne razumijem zašto bi banke uopće htjele nekoga kreditirati ako se to tako postavi. Zaštitit ćemo građane kojima prijeti deložacija da ne ostanu bez krova nad glavom", kazao je Petrov za N1 i dometnuo da bi po novom zakonu od ovrhe trebale biti zaštićene tri četvrtine plaće.

Miroslav Šimić i Božo Petrov (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)

I šef HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je danas da postoji ideja da onima koji ostanu bez nekretnine država na određeno vrijeme osigura smještaj, no dodao je i da je to sve još u fazi prijedloga.

Šimić nam je pak kazao kako se detalji ovog rješenja još usuglašavaju, ali da je dogovor o toj temi postignut. DUUDI ima na raspolaganju 906 slobodnih stanova, od čega je njih 340 u potpunom državnom vlasništvu. Nisu svi u primjerenom stanju pa bi država stoga posezala i za najmom.

Ovu su inicijativu na svojim web-stranicama komentirali i iz Udruge Blokirani. Istaknuli su kako Petrov namjerava 330.000 blokiranih hrvatskih obitelji zauvijek smjestiti u socijalne ustanove te da političari ne preuzimaju odgovornost za njih.

Naveli su kako su se i Most i druge parlamentarne stranke u predizbornoj kampanji nadmetali tko će više obećati, a nakon izbora pokazalo se, kažu u ovoj udruzi, "da je tzv. izmjena Ovršnog zakona samo još jedna smrtna zamka za uništavanje hrvatskog stanovništva, oduzimanje krova nad glavom i smještaj pod socijalu (koje u Hrvatskoj nema).

Most namjerava blokiranima oduzeti i jedini krov nad glavom te tako zauvijek zapečatiti hrvatsku ekstremnu sirotinju koja iz tog kruga pakla više nikad neće izaći. To je pravo lice Bože Petrova. Naravno uz dogovor s Plenkovićem iz HDZ-a, koji Petrovu ostavlja punu vlast nad Ministarstvom pravosuđa".

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se