Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvještaj za 2011.

Holy: HERA u 2011. nije obavljala zadaću neovisnog regulatora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje raspravom o Izvješću o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2011. godinu te ostvarenju njezina proračuna u toj godini.

Branko Vukšić je u ime Hrvatskih laburista izvješće nazvao farsom te najavio da ga njegov klub neće podržati. HERA-i je zamjerio da je podnošenjem izvješća za 2011. tek na samom kraju 2012. godine pokazala nepoštivanje prema Saboru kojemu treba odgovarati za svoj rad.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Andrej Plenković Oporba u akciji Na Pantovčak uskoro stiže i formalni poziv? ''Ako se premijer danas ne oglasi, bit će osobno odgovoran za krizu u državi''

Ispričao je mitološku priču o grčkoj božici Heri, sestri i ženi vrhovnog boga Zeusa, koju je, kao i svoju drugu djecu jer ih je smatrao prijetnjom, progutao njihov otac titan Kronos.

>> HERA odobrila više cijene: Grijanje poskupljuje za 36,7 posto

'Našu Heru nije progutao titan nego Vlada, politika koja određuje cijene i vuče konce', poručio je Vukšić. Da HERA nije neovisna nego ovisna o Vladi ocijenio je i Josip Borić (HDZ).

'Od neovisnosti HERA-e dobili smo skuplje grijanje i električnu energiju', rekao je Borić, naglasivši kako je iz rada te agencije zadnjih godinu dana vidljivo kako HERA najmanje brine upravo o zaštiti potrošača i svojoj neovisnosti. Boro Grubišić (HDSSB) prigovorio je vlastima kako nisu definirale strategiju energetske politike kojom bi se uredio taj sustav.

'Od neovisnosti HERA-e dobili smo skuplje grijanje i električnu energiju Boro Grubišić (HDSSB) Da sustav nije uređen potvrđuje, kazao je, i njegov osobni primjer - živi u zgradi koja ima priključak za plin, ali da on, iako nema trošila, dobiva uplatnicu od 20 kuna. 'Ako je HERA izregulirala da onaj tko nema trošila mora redovito plaćati 20 kuna za nešto što ne koristi svaka čast HERA-i. Ako je jedini njezin zadatak da regulira naviše cijene energije nije nam potrebna jer imamo one koji povećavaju cijene svega ostaloga', poručio je Grubišić.

Srđan Gjurković (HNS) istaknuo je da je Vlada, suprotno oporbenim tvrdnjama, itekako dobro svjesna vremena i prostora u kojemu radi, te da u cijelosti podupire neovisni rad HERA-e. Od te regulatorne agencije očekuje da, osim regulacije, javno upozorava, pa i proziva, sve u cilju funkcioniranja tržišta energenata i zaštite potrošača, odnosno građana.

HDZ-ovac Branko Bačić rekao je da o tome kako je Vlada sredila stanje u energetskom sektoru svjedoče i aktualna događanja u JANAF-u, gdje je u tijeku financijska kontrola poslovanja i proračunski nadzor. 'Ministarstvo financija, da bi izvršilo proračunski nadzor i kontrolu poslovanja JANAF-a mora pozvati u pomoć policiju da uđe u JANAF kako bi doista izvršilo taj proračunski nadzor sredstava javnog poduzeća vrlo važnog u energetskom sektoru kojim upravlja direktor koji dolazi iz HNS-a, a kontrolu nad poslovanjem JANAF-a treba izvršiti ministar financija koji dolazi iz redova SDP-a', kazao je Bačić.

Predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Tomislav Jureković je 2011. označio kao prijelaznu, odnosno pripremnu godinu za otvaranje tržišta energenata - počelo je otvaranje tržišta električne energije te otvoren put za otvaranje tržišta prirodnog plina godinu kasnije. Sigurnost opskrbe energentima u 2011. ocijenio je zadovoljavajućim, te naglasio kako će HERA imati puno posla prilagoditi domaći energetski sustav onom europskom kojem će hrvatski sustav biti pripojen po ulasku u Europsku uniju.

U izvješću se među ostalim navodi kako su u sektoru električne energije, iako je HEP Opskrba bila izrazito dominantan opskrbljivač, od osam tržišnih opskrbljivača električnom energijom četiri bila aktivna, i to tri izvan HEP grupe. Tome je, kažu u HERA-i, doprinijelo i donošenje pravila i metodologija kojima je poboljšano uređenje mehanizma dodjele prekograničnih prijenosnih kapaciteta te obračuna energije uravnoteženja. Ukupni prihodi HERA-e za 2011. godinu iznose 27,4 milijuna kuna i za 17 posto su veći od prihoda u godini ranije. Sabor bi danas trebao glasovati i o ranije raspravljenim točkama, te, kako se očekuje, zaključiti 7. sjednicu.

Holy: HERA u 2011. nije obavljala zadaću neovisnog regulatora

Zastupnica SDP-a Mirela Holy poručila je danas u Hrvatskom saboru kako neće podržati Izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) u 2011., jer ta agencija nije obavljala svoju zadaću neovisnog regulatora te je bila pod jakim utjecajem politike. 'Kao i u prethodnim godinama Hera je bila pod jakim utjecajem politike i energetskih lobija prvenstveno onog iz HEP-a, a HEP kao što je to dobro poznato ima i vrlo veliki utjecaj na službenu politiku Ministarstva gospodarstva', rekla je Holy.

Izvješće je, po njezinom mišljenju, opširno ali i deskriptivno te se stječe dojam kako se Hera ponašala više kao promatrač i kroničar događaja nego kao regulator. 'Hera ne može mirno promatrati žalosno stanje hrvatske energetike jer kroz svoju nadzornu ulogu ima dosta velik prostor za djelovanje te se nadam se da će nova upravljačka struktura u Heri to učiniti', poručila je Holy.

'Ja se doista nadam da će nova struktura Here odrađivati stvarnu ulogu regulatora' saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy Podsjetila je i kako je Hrvatska danas na samom repu po udjelu obnovljivih oblika energije te je stoga, po njezinom mišljenju, pred novom upravljačkom garniturom u Heri velik izazov. 'Ja se doista nadam da će nova struktura Here odrađivati stvarnu ulogu regulatora' naglasila je Holy poručivši kako će Hera biti na pravom putu kada moćni energetski lobiji i politika počnu galamiti protiv nje.

Njezinu tvrdnju kako se Hera ponaša kao kroničar, laburist Branko Vukšić nadopunio je rekavši kako se ta agencija ponaša kao statističar. 'Zbraja, stavlja podatke na jednu hrpu, a te podatke mi pročitamo. U kojoj je to opreci s odredbom da je ona neovisna regulatorna agencija', čudio se Vukšić.

Također se zapitao koliko će koštati HE Ombla za koju neki kažu da će stajati 130 milijuna eura, dok neki spominju iznos od 160 milijuna, dodavši također i kako 'sve govori protiv ugljena u Plominu'. Za ta pitanja odgovorna je strategija energetske politike Hrvatske koja se stvara na vladi, odgovorila mu je Holy.

Ponovila je i svoje stavove kako je HE Ombla štetan projekt i u ekološkom i u ekonomskom smislu. 'Kad je riječ o termoelektrani Plomin, činjenica da će se određeni parametri vezani uz zaštitu okoliša poboljšati s realizacijom tog projekta ukoliko taj projekt uopće bude realiziran. Činjenica je i da mi imamo jako veliki problem s energetskom politikom jer Hrvatska sama ne zadovoljava vlastite potrebe za energijom te tu treba učiniti vrlo velike napore', kazala je Holy Vukšiću. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene