Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekivano

HERA odobrila više cijene: Grijanje poskupljuje za 36,7 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije početkom tjedna dalo je pozitivno mišljenje na zahtjev HEP Toplinarstva koje je tražilo 36,7-postotno povećanje cijene toplinske energije u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru, izjavio je član Upravnog vijeća HERA-e Dalibor Pudić danas u Rovinju.

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije početkom tjedna dalo je pozitivno mišljenje na zahtjev HEP Toplinarstva koje je tražilo 36,7-postotno povećanje cijene toplinske energije u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru, izjavio je član Upravnog vijeća HERA-e Dalibor Pudić danas u Rovinju, javlja poslovni.hr.

Pudić je o tome izvijestio na 10. međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju Energetska i procesna postrojenja i 5. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije, koji se održavaju u Rovinju do 26. listopada u organizaciji tvrtke Energetika marketing, uz sudjelovanje gotovo 300 sudionika. Pudić je objasnio da je HERA pozitivno mišljenje donijela prihvaćajući opravdane troškove HEP Toplinarstva.

>> Računi za grijanje tek nam trebaju stići!

Mišljenje je agencija poslala na adrese lokalne samouprave u Zagrebu, Osijeku, Samoboru, Zaprešiću i Velikoj Gorici, čija predstavnička tijela, temeljem važećeg zakona, odlučuju o poskupljenju grijanja i koje HERA-inu preporuku mogu, ali i ne moraju slijediti. Neki gradovi, poput Osijeka, već su se izjasnili da neće poskupljivati grijanje.

Međutim, na snagu će ovih dana, nakon objave u Narodnim novinama, stupiti novi Zakon o energiji prema kojem će za određivanje cijena energetskih usluga postati odgovorna HERA.

U slučaju da HEP-ov zahtjev za poskupljenjem toplinske energije ne bude odmah prihvaćen na lokalnoj razini, HEP taj zahtjev ponovno može uputiti zahtjev, ali ovaj put na adresu HERA-e koja će biti jedina odgovorna za odlučivanje o njemu. Trenutne zakonske promjene vjerojatno će malo odgoditi poskupljenje toplinske energije.

Po novom zakonu, lokalna samouprava nema ništa oko odlučivanja o visini tarifnih stavki, već će odluku o tome donositi HERA, objašnjava Pudić.

"Na liberaliziranom tržištu nitko od ozbiljnih poduzetnika ne želi gomilati gubitke. Energetski subjekti imaju pravo na opravdani trošak poslovanja i razuman povrat na investiciju. HERA je odgovorna da proces donošenja odluka o tarifama bude transparentan", rekao je Pudić govoreći na skupu o novoj ulozi regulatora s obzirom na primjenu Trećeg energetskog paketa EU.

Pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku i industriju Alen Leverić istaknuo je kako se u godinu dana očekuje realizacija 159 projekata obnovljivih izvora energije snage 188 magavata, a u dvije godine u taj sektor očekuju se ulaganja u vrijednosti od 900 milijuna eura.

Najavio je da će sredinom studenog na Vladi biti usvojeni prijedlozi zakona o tržištu električne energije i o tržištu plina i poslani u Sabor, a usvajanje tih zakona očekuje se do kraja godine. Zajedno s već usvojenim Zakonom o energiji i Zakonom o regulaciji energetskih djelatnosti Hrvatska će imati zaokruženu zakonodavnu regulativu koju nalaže Treći energetski paket EU.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene