Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o Tesli

'Sve je ovo šaka jada, nula kuna, raspirivači mržnje u Hrvatskoj!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor raspravlja o prijedlogu da se 10. srpnja proglasi nacionalnim danomj Nikole Tesle.

13:36 - U Saboru je proglašena stanka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava iz minute u minutu Hoće li oporba uspjeti skupiti većinu u Saboru? Pojavio se novi plan u kojem ključnu ulogu ima Ivan Penava Marko Biočina, novinar Nove TV Analiza Dnevnika Nove TV Tko će zasjesti u vruću fotelju? "To je na neki način ukleto ministarstvo, bit će zanimljivo vidjeti hoće li premijer izvući zeca iz šešira"

12:19 - 'Tesla je prije svega znanstvenik i to se u svakoj njegovoj izjavi može vidjeti', kaže Jasen Mesić iz HDZ-a.

12:06 - 'Vaša mržnja pretvorena u električnu energiju, mogla bi osvjetljavati gradove i gradove', citirala je Teslu zastupnica Vesna Škare Ožbolt.

11:59 - Raspravlja se nastavlja o lokaciji na koju bi se trebao vratiti Teslin spomenik.

Goran Marić (HDZ) kao prejednostavnu odbacuje tezu da je spomenik Tesli srušen samo zato što je Srbin. Nema dvojbe da je rušenje vandalski čin, no uzroci su malo složeniji, ocijenio je Marić pitajući se nije li rušenju pridonijelo stvaranje SAO Krajine, srpsko-četnički napad na Hrvatsku, zločini u Glini, Škabrnji, Vukovaru... 11:44 'Tesla je bio visok dva metra, volio se lijepo oblačiti, za vrijeme grmljavine najčešće je razgovarao sam sa sobom i nije volio da mu se tada itko pridruži, omiljeno jelo mu je bilo mladi pečeni golub. NIje se vezivao uz materijalno, nije imao stan, ni kuću. Živio je u hotelu', rekao je Branko Vukšić iz Laburista, napominjući da će podržati inicjativu da se 10. srpnja proglasi nacionalnim danomj Nikole Tesle..

11:25 Davor Bernardić u ime predlagatelja za govornicom je rekao: 'Slušajući ovu raspravu, pitam se je li zaista u Hrvatskoj moguće nešto promijeniti?'

11:23 - 'Osuđujem vandalski čin miniranja spomenika Nikoli Tesli!', kaže Milinović.

11:21 - 'U Gospiću smo dali tri lokacije na koji ćemo vratiti spomenik Nikoli Tesli. S gnušanjem odbijam insinuacije da ne želimo spomenik Nikole Tesle u Gospiću. Ponosni smo na hrvatskog znanstvenika i genija Nikole Tesle. Ličko veleučilište zove se upravo Ličko veleučilište Nikola Tesla', rekao je Milinović.

11:18 -  Nakon stanke govori Darko Milinović iz HDZ-a.

11:07 -  Proglašena je stanka do 11:17.

11:04 - Mirela Holy kazala je kako se ljudima gadi politika upravo zbog načina na koji se rasprava danas vodi u Saboru. 'Prijedlog nacionalnog dana pokrenut je zbog veličine Nikole Tesle, a ne radi toga koje je bio nacije', kaže Holy.

10:59 - Ivan Šuker iz HDZ-a zatražio je stanku jer, kaže, ova je tema otišla tamo gdje ne treba ići.

10:55 - 'Trebamo razgovarati i o povratku spomenika u Gospić, ali to ne treba pitati premijera nego lokalnu samoupravu jer oni o tome odlučuju', kaže Nenad Stazić iz SDP-a. 'Spomenik treba vratiti tamo gdje je bio u Gospiću. Samo tako se ta glupost može ispraviti', zaključuje Stazić.

10:47 - 'Sve je ovo šaka jada, nula kuna, raspirivači mržnje u Hrvatskoj', rekao je Dujomir Marasović iz HDZ-a. Dodaje da se Nikola Tesla okreće u grobu kad čuje kako se raspravlja o njemu. 'Raspirujete mržnju između Hrvata i Srba', zaključuje Marasović, obraćajući se zastupniku Pupovcu.

10:37 - 'Jedan od tri spomenika koja su u svijetu podignuta za tog velikana, stoji u skladištu Likovne akademije i skuplja prašinu, a mi nemamo odgovora na to gdje ćemo ga postaviti. Ne možemo iz SDSS-a razumijeti ni prihvatiti zašto razgovaramo o nacionalnom danu bez ovog pitanja. Kada će se spomenik Nikoli Tesli, koji je 1992. godine u Gospiću dignuti tamo gdje je bio ili negdje drugdje gdje neće biti srušen', kaže Pupovac.

10:28 - 'Nije mu spomenik u Gospiću srušen jer je izumio struju, nego zbog toga što je bio Srbin. I to treba reći', kaže Pupovac.

10:27 'Pitanje Nikole Tesle je pitanje koje se svakako tiče Srba u Hrvatskoj', rekao je zastupnik Milorad Pupovac.

10:23 Kajin je u temu ubacio i opasku o ćirilici, na što ga je upozorila potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec, a Mirela Holy kao predlagateljica se ogradila od Kajinovih 'intervencija'.

10:20 - Branko Vukušić kazao je Kajinu da je svojim izlaganjem prekršio dobar ukus.

10:19 'Onaj koji se drznuo na nešto uprijeti, ne prstom, nego dinamitom trebao bi odgovarati', odgovara Kajin Mesiću.

10:15 - Jasen Mesić iz HDZ-a se požalio da se rasprava počela odvijati u smjer ustaša i partizana. Napominje da je tijekom Domovinskog rata srušeno mnogo više spomenika te da je kuća Tesele u Smiljanima obnovljena.

10:13 - Kajin napominje da su 'barbari srušili spomenik Tesli u Lici'.

10:08 'Tesla je zadužio cijelo čovječanstvo', kaže Damir Kajin, jedan od predlagatelja proglašavanja nacionalnog danaj Nikole Tesle. Dodoaje da je Tesla poznatiji danas više nego ikada.

10:01 - Za riječ se javio Ivan Grubišić. Rekao je da se u potpunost slaže s izlaganjima koje je čuo. 'Dodao bih da nije dovoljno samo uspostaviti dane tehnologije i znanosti već je više važno usmjeravamo li mi mlade generacije putem kojim je išao Nikola Tesla', kaže Grubišić.

9:58 - 'Hrvatska ima snage stvoriti još mnogo Nikola Tesla', rekao je Bernardić tijekom svog govora u Saboru. Završio je svoj govor riječima: 'Hvala Nikola Tesla!'

9:53 - 'Tesla više nije stvar prošlosti, nego stvar budućnosti', kaže Bernardić.

9:50 - Nakon govora Holy, Davor Benardić rekao je kako je Tesla inspirirao i njega.

9:36 - Predlagateljica Mirela Holy na početku izlaganja u Saboru pročitala je nekoliko citata Nikole Tesle, među kojima je i: 'Energija je pitanje života i smrti'.

'Iz ovog rata, najvećeg u povijesti, mora se roditi novi svijet. Svijet koji će opravdati žrtve koje čovječanstvo podnosi. Taj novi svijet mora biti svijet u kojem neće biti iskorištavanja slabih od jakih', citirala je Holy Teslu.

Vlada uputila prijedlog, Sabor odlučuje

Proglašenje nacionalnog dana Nikole Tesle, Saboru je predložilo troje zastupnika – Mirela Holy (ORAH), Davor Bernardić (SDP) i nezavisni Damir Kajin.

Njihov je prijedlog podržala i Vlada, uz nadopunu da to bude Nacionalni dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacije.

Misteriozan požar zaustavio je genija na pragu neviđenog otkrića

Predlagatelji ističu da bi se na taj način Hrvatska predstavila kao domovina Nikole Tesle, svjetski poznatog znanstvenika i inovatora, ali i država koja osobitu pozornost poklanja razvoju znanosti, tehnologije i inovacija, što bi, tumače, pozitivno utjecalo na hrvatsku znanost i turizam. (I.D. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene