Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvoreno 20 lokala

Poruka ugostiteljima: "Poštujte zakon, morate biti svjesni posljedica"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inspekcija je zatvorila dvadesetak lokala u Zagrebu zbog kršenja Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Ugostitelji se bune.

O tome zašto su ugostitelji kršili zakon razgovarali smo s predsjednikom ceha ugostitelja, Nenadom Šepakom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hvalevrijedna akcija Brački ugostitelji odrekli se svojih napojnica i prikupili gotovo 31.000 eura za djecu s teškoćama u razvoju Humanitarci s Brača Bravo! Stotine ugostiteljskih radnika s Brača svoje su napojnice donirali djeci s poteškoćama u razvoju

Zašto su ugostitelji kažnjeni?

Zatvoreni su im lokali po zakonu koji kaže da u slučaju nepoštivanja Zakona o sprječavanju uporabe duhanskih proizvoda, vam se omogućava opomena na licu mjesta, novčana kazna i nakon toga najrigoroznija mjera, a to je zatvaranje. Mislimo da nije trebalo odmah zatvoriti, posebno ako su kolege ugostitelji imali tu mjeru prvi puta.

Ali ta im je mjera izrečena jer su kršili zakon. To je potpuno jasno.

Mi smo legalisti i kao institucija zastupamo legalni zakon. Činjenica je da ako se krši zakon, da se te mjere isto, ali i smatramo da nitko nema koristi od toga da se odmah zatvara, posebno ako je kolega to prvi puta napravio i to je naš stav kao ceha ugostiteljskih i turističkih djelatnika.

Zašto su kršili zakon? Znamo da se sedam godina inzistira na tom zakonu, a oni su ga kršili znajući to.

Svatko u svojim prostorima radi na neki način i mora odgovarati za svoje postupke. Lokal kao lokal je vaš i vi morate biti svjesni tih konsekvenci ako se to dogodi.

Imate li vi neki prijedlog, godinama razgovarate o tome, ugostitelji se žale, koji je vaš konkretan prijedlog kako se to riješiti uz uvjet da se zakon poštuje?

Moramo biti realni, imamo vrlo fleksibilan zakon i smatram da je on kao takav zadovoljavajući za sve. Apeliram na kolege da poštuju zakon i moram biti korektan. Već mjesec i pol dana nakon sastanka kojeg smo imali u ministarstvu zdravlja u sanitarnoj inspekciji, mi šaljemo poruku i signale i govorimo da će se od 1. studenog rigoroznije postupati po pitanju tog zakona.

Otprilike 20.000 lokala je u Hrvatskoj, koliko je od njih ispunilo zakonske uvjete do sada?

Ne znam, to bi trebalo pitati ured za gospodarstvo. Ali omogućilo se da mali ugostiteljski lokali pod uvjetom dobre ventilacije koja je vrlo rigorozna i vrlo jasna i ozbiljna investicija, i oni imaju mogućnost sad da se opredijele jesu li pušački ili ne. Veliki se moraju fizički ograditi kao takvi i isto tako moraju imati rigorozne minimalne tehničke uvjete. Naravno da u svemu tome oni lokali koji poslužuju hranu nemaju te mogućnosti i zato tu treba biti oprezan. Najviše problema i nesuglasica je dolazilo oko terasa. I terasa je regulirana zakonom, na koji se način može na terasi ugostiteljskog objekta pušiti. Ponovno apeliram na kolege ugostitelje, tko ne zna neka pročita još jednom taj zakon i neka postupaju po zakonu da se to više ne događa. Ovim putem isto tako molim i drago mi je što je ministar zdravlja rekao da se ni on ne slaže da se lokali odmah zatvaraju, izbacuju gosti iz lokala i da su zatvoreni po deset dana, nego idemo po redu. Neka bude opomena, pa ozbiljna financijska kazna, a onda nakon toga ako baš stvarno se krši zakon, ide u krajnost, pa neka se i zatvori.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene