457083
457083
457083
457083
457083

Poruka ugostiteljima: "Poštujte zakon, morate biti svjesni posljedica"

  • , 14.11.2016., 21:20
  • Autor:
  • komentara

Inspekcija je zatvorila dvadesetak lokala u Zagrebu zbog kršenja Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Ugostitelji se bune.

 
 
 
 
Nenad Šepak gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)
Nenad Šepak gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)

O tome zašto su ugostitelji kršili zakon razgovarali smo s predsjednikom ceha ugostitelja, Nenadom Šepakom.

Zašto su ugostitelji kažnjeni?

Zatvoreni su im lokali po zakonu koji kaže da u slučaju nepoštivanja Zakona o sprječavanju uporabe duhanskih proizvoda, vam se omogućava opomena na licu mjesta, novčana kazna i nakon toga najrigoroznija mjera, a to je zatvaranje. Mislimo da nije trebalo odmah zatvoriti, posebno ako su kolege ugostitelji imali tu mjeru prvi puta.

Ali ta im je mjera izrečena jer su kršili zakon. To je potpuno jasno.

Mi smo legalisti i kao institucija zastupamo legalni zakon. Činjenica je da ako se krši zakon, da se te mjere isto, ali i smatramo da nitko nema koristi od toga da se odmah zatvara, posebno ako je kolega to prvi puta napravio i to je naš stav kao ceha ugostiteljskih i turističkih djelatnika.

Zašto su kršili zakon? Znamo da se sedam godina inzistira na tom zakonu, a oni su ga kršili znajući to.

Svatko u svojim prostorima radi na neki način i mora odgovarati za svoje postupke. Lokal kao lokal je vaš i vi morate biti svjesni tih konsekvenci ako se to dogodi.

Imate li vi neki prijedlog, godinama razgovarate o tome, ugostitelji se žale, koji je vaš konkretan prijedlog kako se to riješiti uz uvjet da se zakon poštuje?

Moramo biti realni, imamo vrlo fleksibilan zakon i smatram da je on kao takav zadovoljavajući za sve. Apeliram na kolege da poštuju zakon i moram biti korektan. Već mjesec i pol dana nakon sastanka kojeg smo imali u ministarstvu zdravlja u sanitarnoj inspekciji, mi šaljemo poruku i signale i govorimo da će se od 1. studenog rigoroznije postupati po pitanju tog zakona.

Otprilike 20.000 lokala je u Hrvatskoj, koliko je od njih ispunilo zakonske uvjete do sada?

Ne znam, to bi trebalo pitati ured za gospodarstvo. Ali omogućilo se da mali ugostiteljski lokali pod uvjetom dobre ventilacije koja je vrlo rigorozna i vrlo jasna i ozbiljna investicija, i oni imaju mogućnost sad da se opredijele jesu li pušački ili ne. Veliki se moraju fizički ograditi kao takvi i isto tako moraju imati rigorozne minimalne tehničke uvjete. Naravno da u svemu tome oni lokali koji poslužuju hranu nemaju te mogućnosti i zato tu treba biti oprezan. Najviše problema i nesuglasica je dolazilo oko terasa. I terasa je regulirana zakonom, na koji se način može na terasi ugostiteljskog objekta pušiti. Ponovno apeliram na kolege ugostitelje, tko ne zna neka pročita još jednom taj zakon i neka postupaju po zakonu da se to više ne događa. Ovim putem isto tako molim i drago mi je što je ministar zdravlja rekao da se ni on ne slaže da se lokali odmah zatvaraju, izbacuju gosti iz lokala i da su zatvoreni po deset dana, nego idemo po redu. Neka bude opomena, pa ozbiljna financijska kazna, a onda nakon toga ako baš stvarno se krši zakon, ide u krajnost, pa neka se i zatvori.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se