Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezaposlenost među mladima

S faksa na praksu, pa do posla: Studenti sami sklopili sporazum s poslodavcima i obrtnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti su sporazum potpisali kako bi omogućili više stručne prakse u poduzećima i lakši put do radnog mjesta.

Svaki treći mladi čovjek u Hrvatskoj je nezaposlen i po tome smo na visokom trećem mjestu u Europskoj uniji. Jedan od problema je, ističu studenti, što gospodarstvo i obrazovanje nisu dovoljno povezani. Odnosno praksa i teorija teško idu zajedno. Zato su studenti sami sklopili sporazum s poslodavcima i obrtnicima kako bi više išli na stručnu praktičnu nastavu i lakše se zaposlili.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Izbori Važna poruka DIP poručio poslodavcima: "Omogućite radnicima da glasuju 17. travnja"

Petar danas nije među brojnim mladima bez posla već je brend menadžer u jednoj velikoj kompaniji. A počeo je kao student. Sam je poslao molbu da ga prime na praksu kao studenta ekonomije.

'Oni su mi se vrlo brzo javili i ponudili mi da radim na jednom projektu kao student. Već u jesen te iste godine nakon što sam završio preddiplomski studij sam dobio ponudu za stalnim radnim odnosom i evo tu sam već skoro 4 godine', rekao nam je Petar Ninić.

Na Zagrebačkoj 'Medicini' trenutno je 250 stranih studenata - a i ne čudi zašto

Kako bi omogućili više stručne prakse u poduzećima i lakši put do radnog mjesta, studenti su potpisali sporazum s udrugom poslodavaca i obrtničkom komorom.

'Visoko obrazovanje u Hrvatskoj nije dovoljno povezano sa tržištem rada sa gospodarstvom', kaže Karlo Kolesar iz Vijeća studenata visokih škola i veleučilišta.

'Da se dođe do toga da se krenu mijenjat programi. Da imaju više praktičnih znanja, primjenjivih znanja i da onda kad studenti izađu na tržište rada budu odmah zapošljivi', kaže mr.sc.Mislav Balković, predsjednik HUP - Udruge poslodavaca u obrazovanju

Povezivanje od kojeg korist imaju i studenti i poslodavci

Pitali smo ministarstvo obrazovanja zašto ovakvi sporazumi ne dolaze iz ministarstva nego od samih studenata. Kažu da je ministarstvo u to uložilo 64 milijuna kuna.

Pomoćnicu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ružicu Beljko Lučić zamolili smo da navede jedan projekt što su s tim novcima napravili. 

Studenti su umorni i iscrpljeni, a 77 posto ih pije tablete za smirenje

'Pa imamo niz, evo pozvat ćemo vas kad budu sad potpisivani ugovori recimo konkretno, bio je projekt, Šumarski fakultet je imao projekt vezan uz drvnu tehnologiju', odgovorila je.

Od povezivanja znanosti i gospodarstva koristi imaju i studenti i poslodavci, a na kraju se sve vidi i na manjem broju mladih na Zavodu za zapošljavanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene