Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZNERVIRANA ZBOG PROŠEKA

VIDEO Tomašić ŽESTOKO odgovorila talijanskoj kolegici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je u Europskom parlamentu na temu budućnosti vinarskog sektora u Europskoj uniji, Ruža Tomašić odgovorila talijanskoj zastupnici na pitanje o prošeku.

Nakon govora Ruže Tomašić na temu 'Budućnost sektora vina', talijanska zastupnica Mara Bizzotto postavila joj je pitanje o prošeku.

Pročitajte i ovo Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke Slika nije dostupna Proizvođači zbunjeni Što će biti s prošekom: Ministar pojasnio nastale probleme!

'Nije li možda nepravedno koristiti naziv prošek koji je sličan talijanskom proseccu, kako bi se tržilo ovim vinom, koje je potpuno drugačije od talijanskog prosecca. Nije li to zavaravanje potrošača koji zapravo dobro poznaju talijanski prosecco i koji objektivno ima veću kvalitetu i koji treba zaštiti kao što je već povjerenik i rekao?', zapitala je Bizzotto.

>> Mimica: Komisija pregovara o razlučivanju hrvatskog i talijanskog prošeka

Nije izostao brzi odgovor europarlamentarke Tomašić. 'Kolegice, onda bi tako trebalo biti isto ako jedan grad u Hrvatskoj ima isto ime kao grad u Italiji, onda se taj grad, što, trebao raseliti ili uništiti. Prošek u Hrvatskoj je isto star kao prošek u Italiji. Slično ime ne bi uopće trebalo smetati, jer mi isto imamo svoje porijeklo, kao i vi svoje. Hvala lijepo', odgovorila je hrvatska europarlamentarka.

Nakon sjednice Tomašić je snimku objavila na svom YouTube profilu te ispod nje napisala komentar: 'Istaknula sam i problem hrvatskog terana i prošeka, na što je kolegica Mara Bizzotto (grupa EFD) podigla plavu kartu i uputila mi pitanje. Držim da su hrvatski i talijanski prošek (prosecco), iako različita vina, za svoje zemlje jednako važna. Prošek je za Hrvatsku ono što je prosecco za Italiju i mi ćemo ga štititi, unatoč sličnosti u imenima. Hrvatska ima svoju vinarsku tradiciju koju nitko ne smije sporiti niti obezvrjeđivati.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene