Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenci protiv pršuta

Ruža Tomašić: 'Je li ovo pokušaj eliminacije konkurencije preko EU institucija?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eurozastupnica Ruža Tomašić postavila je pitanje Europskoj komisiji promptno reagirajući na slovenski prigovor na hrvatski zahtjev za zaštitom izvornosti istarskog pršuta.

Predsjednica HSP AS i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić reagirala je na potez susjeda Slovenaca koji osporavaju ime na istarski pršut. Stopirali su Hrvatskoj proces davanja oznake izvornosti i Bruxellesu poslali prigovor.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Priopćenje eurozastupnice Ruže Tomašić prenosimo u cijelosti:

"Slovenski prigovor na hrvatski zahtjev za registracijom izvornosti istarskog pršuta ne predstavlja prvi takav napad na hrvatske autohtone proizvode. Republika Hrvatska je kao najnovija članica Unije stavljena u neravnopravan položaj jer nije na ovaj način mogla zaštititi svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode prije dana pristupanja Uniji. Prema poglavlju 11 pristupnog ugovora Hrvatskoj je odobrena mogućnost da u roku od 12 mjeseci od dana pristupanja preda zahtjeve za registracijom na razini EU za poljoprivredne i prehrambene proizvode koji su već registrirani i zaštićeni na nacionalnoj razini oznakama izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili tradicionalnog ugleda na dan pristupanja EU.

S obzirom da je istarski pršut registriran i zaštićen na nacionalnoj razini od 2011. i da je način njegove proizvodnje strogo propisan pravilima jedinstvenima u svijetu, držim kako nema prepreke za registracijom njegove izvornosti na razini EU.

Tonino Picula: 'Slovenci nam sada pokušavaju uzeti i pravo na pršut!'

Stoga bih željela pitati Komisiju smatra li ovakve prigovore na zahtjev za registracijom izvornosti zloporabom tog instituta i drži li ih udarom na slobodu tržišta jer se, kao i u slučaju prošeka i terana, radi o pokušaju eliminacije konkurencije sa zajedničkog tržišta preko europskih institucija. Planira li Komisija poduzeti mjere kojima bi se spriječilo ponovno dovođenje Republike Hrvatske u neravnopravan položaj na ovaj način?", stoji u priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene