Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedan hrvatski apsurd

Imamo dovoljno plina, no izvozimo ga Italiji i uvozimo skuplji ruski plin!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je 2006. izvezla oko 900 milijuna kubika, a uvezla nešto više od milijardu i sto milijuna kubika plina. Da se ne izvozi imali bismo ga gotovo dovoljno!

No, s obzirom na ugovor s talijanskim partnerima, koji je sklopljen devedesetih godina, to nije moguće. Preostaje nam jedino razmišljati kako izbjeći krize poput ove.
U svemu tome, opet se aktualizira izgradnja plinskog terminala na Krku, ali treba znati da se to ne može izvesti preko noći. Osim toga, ta investicija je teška najmanje deset milijardi kuna

Pročitajte i ovo Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose"

'Otvaranje novih dobavnih pravaca koji bi bili izvan kontrole ruske federacije i otvaranje podzemnih skladišta je sigurno rješenje za ove probleme', tvrdi Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner. 

>> Vratili nam 15 posto, grijemo se zalihama!

S obzirom na velike količine plina koje se nalaze u istarskom podmorju i koje i u ovim trenucima putuju plinovodom od Pule ka Zagrebu i dalje prema kontinentu, Hrvatska je mogla izbjeći ovu novonastalu situaciju s plinom.

'Ono što je očito je da je Hrvatska 2006. godine proizvela skoro dovoljno plina za svoje potrebe, samo je skoro istu količinu plina koji je uvela iz Rusije - izvezla u Italiju', dodaje Piršić.

Inače, u Italiju Hrvatska izvozi plin po cijeni od 6 do 8 centi po kubiku dok istovremeno uvozi nekvalitetni ruski plin po cijeni od gotovo 25 centi po kubiku. Građani ga pak plaćaju četrdeset centi po kubiku i najavljuju se nova poskupljenja. Očito se netko preračunao, a danak, kao i obično, plaćaju potrošači!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene