Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele potpisati ugovor

RS inzistira na rješavanju stanarskog prava Srba u RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti Republike Srpske neće dati suglasnost za potpisivanje ugovora o imovinsko-pravnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske sve dok se ne riješi pitanje stanarskog prava Srba izbjeglih iz Hrvatske, najavio je ministar pravosuđa RS Džerard Selman.

'Ugovora neće biti dok se ne riješi pitanje stambenih prava u Hrvatskoj. To je naš stav i to je jasno', kazao je Selman na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci. Potvrdio je kako za vlasti RS prijeporno ostaje i pitanje imovine što je u Hrvatskoj imaju tvrtke registrirane na području ovog entiteta. Po Selmanovim riječima, odnos prema pitanju stanarskih prava izbjeglih hrvatskih Srba bit će dodatno razmotren u suradnji Ministarstva za izbjeglice RS i udruga koje okupljaju izbjegle Srbe. Od njih se također očekuje očitovanje o predloženom međudržavnom ugovoru za koji vlasti RS, kako je kazao Selman, očekuju da bude u cijelosti sukladan sporazumu o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije.

Pročitajte i ovo Damir Vanđelić Predložio rješenja Damir Vanđelić: "Registar imovine lošiji je no ikad, HDZ i SDP ponašaju se kao pijani bogataši" Hrvoje Košćec Parlamentarni izbori Predstavljanje izbornih listi Republike i Fokusa

Selman je iznio procjenu kako bosanskohercegovačka imovina koja je na teritoriju Hrvatske vrijedi oko milijardu eura, dok je istodobno vrijednost hrvatske imovine u BiH procijenjena na oko 250 milijuna eura. Hrvatska vlada i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trenutačno vode tehničke pregovore na kojima pokušavaju usuglasiti sve odredbe ugovora o imovinsko-pravnim odnosima na koji se čeka gotovo 15 godina. I hrvatska premijerka Jadranka Kosor i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić tijekom posljednjeg susreta najavili su kako bi ti pregovori uskoro trebali biti završeni te da je realno očekivati da će se ugovor uskoro potpisati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene