447164
447164
447164
447164
447164

ISTIČE ROK ZA UGRADNJU, IAKO... 'Razdjelnici ne štede toplinsku energiju'

  • , 19.08.2016., 14:16
  • Autor:
  • komentara

Regionalna organizacija zaštite potrošača ROZP podsjeća stanare zgrada koje se griju iz toplane da za ugradnju uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije imaju vremena samo još do kraja ove godine, sukladno Zakonu o tržištu toplinskom energijom, budući da na odredbu koja to regulira nije stavljen moratorij, kako je ministar Tomislav Panenić javno obećao, priopćio je u petak ROZP.

 
 
 
 
Panenić protiv Vrdoljaka (Video: Dnevnik Nove TV)
Panenić protiv Vrdoljaka (Video: Dnevnik Nove TV)

Riječ je o zgradama s manje od 70 stanova, budući da je onim većim rok istekao krajem 2015.

"Umjesto da država ulaže novac u studije o koristima razdjelnika za ekonomičnije toplinarstvo, treba prići izradi ozbiljnih studija o prednostima korištenja geotermalnih i drugih obnovljivih izvora energije, te osigurati projekte za EU fondove", poručuje predsjednik ROZP-a Željko Tomašić uoči nove sezone grijanja.

Jesu li vam razdjelnici smanjili ili povećali račune za potrošnju toplinske energije?

Računi za grijanje mogli bi se prepoloviti korištenjem obnovljivih izvora energije, pa i smanjiti do 80 posto, tvrdi ROZP. Početne investicije su veće i osiromašeni potrošači si to ne mogu priuštiti, ali tu su lokalne samouprave i upravitelji zgradama koji mogu preko EU projekata osigurati potrebna sredstva, ako brinu za potrošače, ističe Tomašić, koji tvrdi da razdjelnici ne umanjuju, nego samo razdjeljuju račune drugačije.

Manje račune, objašnjava, imaju potrošači koji zatvore ventile na radijatorima kad odu na posao i otvore kad se vrate, no propuštaju uočiti da im stan nije hladan, budući da ga preko zidova griju susjedni, kojima su računi veći.

Tomašić tvrdi i da je osnivanje Povjerenstva za razdjelnike bila samo farsa na štetu potrošača, a u korist trgovaca.

"Od prvog sastanka bilo je jasno da je cijela priča samo još jedna u nizu manipulacija hrvatskim potrošačima. Vlasnici tvrtki za ugradnju razdjelnika pokazuju potrošačima studiju Instituta Hrvoje Požar, rađenu ove godine po nalogu ministra gospodarstva, po kojoj razdjelnici štede od 25 do 35 posto energije po zgradi, a razdjelnici ne štede toplinsku energiju već su uštede rezultat smrzavanja i neprovjetravanja stanova", ističe i dodaje kako to međutim nije ušteda jer se plaća zdravljem.

ROZP podsjeća da je ugradnja tih mjerača obvezna za sve zemlje članice EU po Direktivi o energetskoj učinkovitosti, rokovi fiksni, a kazna za nepoštivanje obveze od deset do 50.000 kuna. (Hina)
 

Jesu li vam razdjelnici smanjili ili povećali račune za potrošnju toplinske energije?

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se