Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ravnateljice nije bilo

Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?"

Aktualno Galerija Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 4 Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 3 Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 1 Galerija 1/4 >>
Ozbiljan incident dogodio se u srijedu ujutro u jednoj splitsko-dalmatinskoj školi. Roditelj je tijekom nastave ušao u školu i nasrnuo na nastavnika koji je potražio liječničku pomoć. Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan donosi detalje.

Iz policije je potvrđeno da je napadač uhićen i da je u prostorijama policije. Ravnateljica osnovne škole kaže kako je ovo još jedan slučaj nasilja u hrvatskim školama, ali da oni nemaju mehanizme da to zaustave. 

O sigurnosti u školama reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan razgovarao je s Anom Hinić iz Sindikata hrvatskih učitelja.

"Oštro osuđujemo napad na učitelja. Također napominjemo da baš u ovoj osnovnoj školi, prema informacijama s terena, ovo nije ni prvi napad ni prvi slučaj nasilja. Nas zanima koji su postupci dosad provedeni od strane ravnateljice kako bi se zaustavilo nasilničko ponašanje, koje ovdje nije izolirani slučaj. Zanima nas i, pošto je ravnateljica stručna i odgovorna osoba i voditelj ustanove, što je poduzela danas s obzirom da imamo informacije da u trenu kada se dogodilo nasilje u školi, nije bila unutar škole. Tko je bila odgovorna osoba u školi?", pita se Hinić. 

Pročitajte i ovo Tomislav Ramljak - 2 Amber Alert Sustav hitnog obavještavanja o nestalom djetetu u Hrvatskoj ne postoji, struka upozorava: "Zaista pozivam, ne čekajmo tragičnu priču!"

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Isprika mu ne treba Turudić odgovorio Milanoviću: "S dubokim prijezirom odbacujem..."

Ističe kako je ovaj incident u školi najgori oblik nasilja zabilježen u školama na području Dalmacije, ali i da ih ima puno.

"Posebno zabrinjava da stručne i odgovorne osobe u pojedinim školama ne rješavaju probleme, i ne rade dovoljno na prevenciji problema i onda nasilje eksalira. Postoje mehanizmi za koje je opet odgovoran ravnatelj i potrebna je dobra suradnja između zaposlenika, ravnatelja, učenika i roditelja da bi se prevenirali oblici nasilja", ističe Hinić. 

O prijedlogu da se u škole postave zaštitari Ana Hinić kaže kako oni nisu rješenje. 

"Sindikat nudi, predlaže Ministarstvu obrazovanja koje je nadležno puno drugačijih rješenja od zaštitara, oni nisu rješenje, problem je puno kompleksniji", naglasila je. 

Reagirala i ravnateljica

"Moram se osvrnuti na izjave predstavnika SHU-a, a koje su netočnim informacijama naštetile ugledu škole, a time i mene kao ravnateljice. Informacija da ovo nije prvi napad i slučaj nasilja prema učiteljima apsolutno nije točna. Prvi put je netko od roditelja fizički nasrnuo na djelatnika škole. Također, izrečeno je da takvu informaciju imaju s terena dok u isto vrijeme nisu ni pokušale kontaktirati sindikalnu povjerenicu iz škole te provjeriti tu navodnu informaciju. izjava da nisam bila na radnom mjestu je izrečena maliciozno, a da nije provjereno moje radno vrijeme", rekla je ravnateljica škole Zorana Bakula i dodala da ponedjeljkom i srijedom radi u poslijepodnevnoj smjeni kako bi bila dostupna roditeljima koji rade uvijek kroz jutro.

"Roditelj je ušao u školu u 12:00, a ja sam u školi bila u 12:20 i ušla sam zajedno s dva
policijska službenika. Stručne suradnice su u vrijeme incidenta bile u školi te pozvale policiju.
Stručna suradnica je upućena u razred da s djecom popriča i pruži im podršku odmah po
događaju. Osuđujemo i ne toleriramo bilo kakav oblik nasilja u školi", zaključila je Bakula.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene