Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O jučerašnjem danu

Mostovac o Karamarku: 'Odluka nije ustavni eksperiment, ona je nužna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Robert Podolnjak na Facebooku se osvrnuo na jučerašnja događanja.

Zastupnik Mosta Robert Podolnjak danas se na Facebooku osvrnuo na jučerašnja događanja. Njegov status prenosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Srušio se most u Baltimoreu - 4 tragedija u Baltimoreu Šestorica radnika pala s mosta koji se urušio u rijeku: "Ne vjerujemo da ćemo ih pronaći žive" Božo Petrov, predsjednik Mosta Za Dnevnik Nove TV Petrov otkrio što će Most napraviti ako bude jezičac na vagi između HDZ-a i SDP-a: "Ako nas budu trebali..."

'[PRVI PUTA U POVIJESTI HRVATSKOG PARLAMENTARNOG SUSTAVA]

Kao jedan od zastupnika Mosta nezavisnih lista jučer sam dao potporu predsjedniku stranke i potpredsjedniku Vlade Božo Petrovu u stavu da će MOST nezavisnih lista glasovati za nepovjerenje prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku. Još sam pod dojmom iznimne važnosti jučerašnje odluke.

Radi se o odluci koja je od najvećeg političkog značenja, jer vodi razrješenju čelnika najvažnije stranke parlamentarne većine, a time potencijalno do pada vlade i prijevremenih parlamentarnih izbora. Nikada u dosadašnjih četvrt stoljeća hrvatskog parlamentarizma nije se dogodilo da bi opozicija uz potporu dijela zastupnika parlamentarne većine izglasala smjenu jednog od lidera vlade (formalno samo druge osobe u vladi), koji je predsjednik najveće vladine stranke.

Ovih dana razmišljam o tome koliko sam puta tijekom godina predavao svojim studentima na kolegiju iz ustavnog prava kako u Hrvatskoj nikada nismo imali krizu vlade koja bi rezultirala izglasavanjem nepovjerenja i ostavkom vlade te posljedično prijevremenim izborima, a onda se to dogodi upravo u mandatu u kojem obnašam dužnost zastupnika.

No, odluka o glasovanju o nepovjerenju potpredsjedniku Vlade nije ustavni eksperiment ili igranje sa stabilnošću državne vlasti, ona je nužna za ozbiljenje načela političke odgovornosti.

Sudbina je htjela da kao profesor ustavnog prava na privremenom radu u Hrvatskom saboru mogu dati svoj doprinos u snaženju političke moralnosti i odgovornosti u javnom i političkom djelovanju, a to je nešto što nam je u Hrvatskoj jako nedostajalo do sada.

Moram na kraju reći da sam iznimno ponosan na svoje kolegice i kolege u MOST-u koji su javni interes i zalaganje za opće dobro stavili iznad svih osobnih interesa.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene