Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navala se očekuje zadnjeg dana

Reprogram poreznog duga iskoristili tek rijetki - znate li kako to učiniti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošla su dva tjedna otkako građani s porezne liste srama mogu po povoljnijim uvjetima platiti svoje dugove. Drugu priliku dobilo je oko 620 tisuća poreznih obveznika koji državi duguju gotovo 13 milijardi kuna.

U uredima porezne uprave tek tu i tamo zvuk pečata. Nema navale na zahtjeve za reprogramiranjem dugova iako je država dužnicima sprema oprostiti kamate. 'Svaki dan ima otprilike barem 10-ak komada. Danas je, recimo, bilo malo manje sedam. Stranke traže svoje pravo na otpis kamata', kazao je Alen Hodžić, referent u Poreznoj upravi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dokazi su zakoniti Potvrđena optužnica protiv Nade Čavlović Smiljanec Slika nije dostupna 'Kriva je politika' Sve napetiji odnosi na relaciji Milanović-Linić! Prijeti li Liniću smjena?

Zakon o naplati duga otvorio je mogućnost reprograma za oko 618 poreznih obveznika. Oni su dužni gotovo 13 milijardi kuna. U prva 2 tjedna od primjene Zakona, zahtjev za reprogramom podnijelo je 1.363 obveznika s dugom od 93 milijuna kuna.

U Poreznoj upravi nisu zabrinuti jer rok istječe početkom kolovoza. 'U Hrvatskoj je uvijek tako, nakon zadnjeg dana vam je, zapravo, najveća navala', kazala je Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave.

>>
Od danas je moguće reprogramirati svoj porezni dug

Posljednja je to prilika, upozorava ravnateljica porezne, za sve dužne građane, poljoprivrednike, ali i obrtnike i samostalne djelatnike koji su prestali obavljati svoju djelatnost, a nagomilali su dug. 'Mi nećemo prodavati kuće ljudima u kojima žive. Dajemo tu zadnju mogućnost reprograma. Benefiti su veliki, očekujemo veliki odaziv', kazala je Smiljanec.

Pogodnost je otpis kamate i otplata duga na rate. Kamata na reprogram je 4,5 posto za razliku od zatezne kamate od 12 posto. Podnošenje zahtjeva u poreznoj upravi je jednostavno. 'Ovaj zahtjev se vrlo jednostavno ispuni. Kao jedan vrlo jednostavan upitnik. Imamo na kraju dvije opcije.

Znači, jedna je na rate, ovisno o visini duga ili se može jednokratno uplatiti cijela glavnica pa da se otpišu kamate. Uz to, ako je porezni obveznik pod nekom ovrhom, on može tražiti i oslobođenje, odnosno odgodu ovrhe dok se ne donese rješenje o reprogramu', objasnio je Hodžić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene