443431
443431
443431
443431
443431

Reiner: Osmi saziv Sabora nije ispunio očekivano

  • , 15.07.2016., 12:53
  • Autor:
  • komentara

Osmi saziv od stjecanja hrvatske neovisnosti bio je najkraći do sada, trajao je 200 dana, efektivno se radilo 57.

 
 
 
 
Željko Reiner (Foto. Patrik Macek/PIXSELL)
Željko Reiner (Foto. Patrik Macek/PIXSELL)

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner ocijenio je da osmi saborski saziv, koji od petka i formalno ne postoji, nije učinio ono što se od njega očekivalo, a to je provedba strukturnih reformi.

"Taj saziv Sabora nije učinio ono što smo svi očekivali, a to je da se uistinu provedu prave strukturne reforme, odnosno donesu zakoni koji će ih jamčiti i koji će pokrenuti Hrvatsku daleko brže nego se pokrenula", ocijenio je Reiner na svečanosti Zagrebačke županije.

Predsjednik Sabora pritom tvrdi kako se Hrvatska u šest proteklih mjeseci "nešto pokrenula", ali ne onoliko koliko je trebalo, a odgovornima za to drži sve političke čimbenike.

"Naravno, krivica leži na svima i nitko se ne može od nje oprati.U svakom slučaju, moglo je bolje", zaključuje Reiner.

Saborskim radom nije zadovoljan, premda je, navodi, Sabor donio više od 220 različitih akata, 33 zakona i raspravio 127 točaka.

Osmi saziv Hrvatskog sabora od petka je i formalno prestao postojati jer je na snagu stupila odluka o samoraspuštanju koju je Sabor donio u lipnju.

Od petka počinju teći ustavni rokovi za prijevremene parlamentarne izbore koji se moraju održati najranije 30 dana, a najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora.

Osmi saziv od stjecanja hrvatske neovisnosti bio je najkraći do sada, trajao je 200 dana, efektivno se radilo 57, a zakonodavni mu je učinak 'mršav'.

Imao je 151 zastupnika, mandat je završio s 19 stranaka i 12 nezavisnih zastupnika okupljenih u čak 15 klubova. Zastupnička dužnost i dalje je uglavnom bila 'rezervirana' za muškarce, na kraju saziva Sabor je brojao 121 zastupnika i samo 30 zastupnica.

Saziv je to koji je po mnogočemu bio drugačiji od prethodnih, a po prvi put u njemu je vladajuća stranka 'rušila' vlastitog premijera. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se