Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč dogovoru Ukrajine i Rusije

Redukcije plina i dalje na snazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada zadovoljna je novim rusko-ukrajinskim dogovorom, i nada se da će ruski plin ovaj put doista i završiti u hrvatskim cijevima. No, sve dok se dogovor ne ostvari, u skladu s upozorenjima Europske komisije, na snazi ostaju mjere redukcije petog i šestog stupnja.

'Mi smo mjerama koje već proteklih dva tjedna poduzimamo, petog i šestog stupnja, interventnim uvozom kojeg je INA uspjela osigurati, uspjeli doći do situacije da je opskrba zaštićenih kupaca osigurana. Sigurno je da bi na isti način to mogli osigurati i kroz slijedeća dva tjedna ako bi se situacija s plinom ponovno zakomplicirala', izjavio je za Novu TV  Tomislav Mazal, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

>> Gazprom i Naftogaz sutra potpisuju sporazum

>> Rusija i Ukrajina dogovorile se oko plina

Hrvatska očekuje da isporuka plina iz Rusije započne što prije 

Hrvatska se nada da će prirodni plin iz Rusije, u skladu s dogovorom Rusije i Ukrajine, što prije biti upućen prema europskim zemljama i Hrvatskoj. 'INA ima ugovor s ruskim Gazpromom, očekujemo da se taj ugovor poštuje i isporuka tim ugovorom dogovorenih količina započne što prije', izjavio je glasnogovornik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Tomislav Mazal.

Iz Ministarstva i Plinacra i danas ističu da je hrvatski plinski transportni sustav stabilan, opskrba zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, vrtić i sl.) sigurna i nesmetana, da Hrvatska plin dobiva i iz interventog uvoza te da su i dalje na snazi mjere 5. i 6. stupnja redukcije plina iz Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom.

Premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timošenko, postigli su u Moskvi okvirni dogovor o ponovnoj uspostavi opskrbe plinom, do koje bi trebalo doći uskoro, a Ruski plinski div Gazprom i ukrajinski Naftogaz potpisat će u ponedjeljak sporazum o uvjetima prema kojima će se ruski plin isporučiti Ukrajini i zatim dalje u Europu. 

Sustav je stabilan i spreman primiti ruski plin

No, kako se potpis tog sporazma i sam početak isporuke tek očekuju, za sada je teško prognozirati kada bi ruski plin mogao stići u Hrvatsku. Vrlo je teško prognozirati kada bi ruski plin, i kada krene prema Europi, mogao stići u hrvatski plinski transportni sustav, jer to ovisi o tehničko-tehnološkom stanju transportnih sustava svih zemalja kroz koje treba proći.

'Hrvatski plinski transportni sustav je stabilan i spreman je trenutačno primiti ruski plin čim Plinacro dobije obavijest o ulazu ruskog plina od austrijskog i slovenskog operatora, a što je za Plinacro jedini relevantan podatak', izjavila je glasnogovornica tvrtke Plinacro Neda Erdeljac. 

Alžir novi dobavni pravac

Hrvatska je danas 13. dan bez ruskog plina, a potrebe zadovoljava domaćom proizvodnjom i prirodnim plinom iz podzemnog skladišta Okoli, preusmjeravanjem dijela količina iz Sjevernog Jadrana te interventnim uvozom. Naime, INA je do utorka, 20. siječnja dogovorila isporuku 42.000 prostornih metara po satu od njemačkog E.ON Ruhrgasa, kao i dodatnih 40.000 prostornih metara na sat od francuskog Gaz de France SUEZ, a uz pomoć količina iz portfelja mađarskog MOL-a.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec sinoć je izjavio kako se Hrvatskoj javio i alžirski partner, da se s njim dogovara susret za drugu polovicu tjedna, te da bi Alžir mogao biti 'novi dobavni pravac i novi izvor plina za Hrvatsku'. Polančec je također izjavio da bi se, ako stvari ostanu kao do sada, ako Hrvatska i dalje bude na interventnom uvozu i ruski plin i dalje ne bude dolazio, ostalo na 5. i 6. stupnju redukcije, ali i da, ako bi jako zatoplilo, postoji mogućnost da se smanji stupanj redukcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene