Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Velika pljuska'

REAKCIJE NA PRESUDU 'Sud je poručio svijetu i gradu da se zločin isplati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je više reakcija na oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju.

Oslobađanje Vojislava Šešelja izazvalo je brojne reakcije, među ostalim i na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo Vojislav Šešelj (Foto: AFP) Prije dvije godine oslobođen U srijedu presuda Šešelju: Tužiteljstvo traži da ga se osudi na 28 godina zatvora Slika nije dostupna Nakon 13 godina suđenja VOJISLAV ŠEŠELJ NIJE KRIV - Oslobođen po svih devet točaka optužnice

Zastupnica u Europskom parlamentu, Ruža Tomašić oglasila se putem Twittera.

'Malo je reći da sam zgrožena oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju. Ovo je ogromna sramota za Haški sud', napisala je u prvoj objavi, a nakon toga poručila da je malo reći da je 'oslobađajuća presuda uvreda obiteljima žrtava i nova nepremostiva prepreka u odnosima između Hrvatske i Srbije'.

'Ako je ICTY politički sud, a dokazuje da jest, i ako smo se dosad već opekli, zašto hrvatske vlasti nisu jače lobirale u slučaju Šešelj?', zapitala se, a onda napisala i da je danas HR politika dobila veliku pljusku.

'Ali ovo je tek prvostupanjska presuda i još uvijek ima vremena da se trgnemo', zaključila je.

Prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka je vijest o oslobađajućoj presudi Vojislavu Šešelju zatekla na Plitvicama tijekom svečanog obilježavanja 25. obljetnice redarstvene akcije 'Plitvice'. 'Konsterniran sam. Na ovaj dan na ovakvom mjestu da čujem takvu vijest, takvu nepravdu'.

Šokirani presudom su i Vukovarci i smatraju je najvećim poniženjem za sve žrtve.

 'Bizarno i pravo neutemeljeno'

Jadranka Kosor također je reagirala na presudu napisavši, među ostalim, da je 'sud poručio svijetu i gradu da se zločin isplati'. 'Sramota', zaključuje Kosor koju je, kaže, izvanraspravno vijeće gotovo ostavilo bez riječi.

Bojan Glavašević presudom nije iznenađen.

'Šešelja i šešelje smo pobijedili kad smo ih preživjeli i oslobodili ih se. Pravdu za moje voljene ICTY mi nije ni mogao dati', napisao je na Twitteru.

Andrej Plenković na Twitteru je napisao da je 'bizarno, pravno neutemeljeno te u suprotnosti s prijašnjim odlukama u vezi zločinačkog karaktera Velike Srbije.'

Komadina: Haški sud i u ovom slučaju pokazao da je politički sud

Primorsko-goranski župan i kandidat za predsjednika SDP-a Zlatko Komadina u četvrtak je za oslobađajuću hašku presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju rekao kako je motivirana političkim, a ne pravnim razlozima, te da je njom Haški sud još jednom pokazao da je u velikoj mjeri politički sud.

'Imam osjećaj da je presuda u dobroj mjeri motivirana političkim razlozima, a ne toliko pravnim. Ovo prije svega treba gledati s aspekta Šešelja kao građanina Srbije', izjavio je Komadina novinarima u Rijeci.

Istaknuo je kako se može reći da je ovakvom presudom 'počinjen novi zločin, jer kako nema pravde to je novi zločin nad žrtvama'.

'Haaški sud je i u ovom slučaju pokazao da je u velikoj mjeri politički sud', poručio je Komadina.

Pusić: Oslobađanje Šešelja je šokantno i neprihvatljivo

Čelnica HNS-a i potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić u četvrtak je ocijenila da je oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju u Haagu "apsolutno šokantna i neprihvatljiva te se s njom šalje opasna poruka", kao i da je prilično diskreditirajuća za Haaški tribunal" jer je "zbog držanja političkih ravnoteža" oslobođen "jedan od najistaknutijih vinovnika zločina".

"Ovo je zaista šokantna odluka, da je netko, čije je djelovanje za posljedice imalo nebrojene žrtve oslobođen svake krivnje. Moram reći da sam apsolutno šokirana i iznenađena, Nisam očekivala oslobađajuću presudu za nekoga tko je bio primjer dokaza da govor mržnje proizvodi smrt, da to nije samo neka neugodna pojava, nego da za posljedicu direktno ima ljudske žrtve i uništavanje“, poručila je Pusić nakon presude kojom je Vojislav Šešelj pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu oslobođen po svim točkama optužnice.

Pusić naglašava da je Šešelj organizirao "dobrovoljne postrojbe koje su išle u rat u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te tamo ubijale i uništavale". "Da je takva osoba oslobođena svake krivnje i odgovornosti za ta svoja djela je prilično diskreditirajuća za Haaški tribunal, iako nam mora biti jasno da takva tijela nužno uvijek vode računa i o nekim političkim ravnotežama. Ali Vojislav Šešelj nije bilo tko, on je jedan od najistaknutijih vinovnika zločina u tom ratu i činjenica da je očito zbog držanja političkih ravnoteža oslobođen, udarac je tom Tribunalu, u prvom redu. Ne bih rekla da je udarac nama ili žrtvama, jer mi svi znamo da je on kriv i znamo što se dogodilo te da je Šešelj za to odgovoran“, ističe Pusić.

Kao pozitivnu okolnost, bez obzira na konačnu presudu, Pusić navodi to što je prikupljena dokumentacija o Šešeljevom ponašanju i svim njegovim djelima koja su se događala za vrijeme rata.

"S tog stanovišta, sud je obavio koristan posao, bez obzira što je presuda apsolutno šokantna i neprihvatljiva te se s njom šalje jedna opasna poruka“, zaključuje predsjednica HNS-a. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene