Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O presudi Šešelju

Karamarko: 'Na ovaj dan da čujem takvu vijest... Konsterniran sam!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka vijest o oslobađajućoj presudi Vojislavu Šešelju zatekla je na Plitvicama tijekom svečanog obilježavanja 25. obljetnice redarstvene akcije 'Plitvice' i pogibije redarstvenika Josipa Jovića, prvog poginulog branitelja u Domovinskom ratu.

'Na ovaj dan na ovakvom mjestu da čujem takvu vijest, takvu nepravdu... Da je jedan notorni ratni zločinac, koji je usto i harlekin, koji se smije i nama i svima u svijetu i sudu koji mu nije znao presuditi. Ne znam detalje, ali doista... Da je oslobođen po svim točkama optužnice... Konsterniran sam', kazao je Karamarko.

Pročitajte i ovo Obilježavanje operacije Bljesak dogodilo se na današnji dan Munjevita akcija Bljesak: Za manje od 32 sata hrvatski vojnici oslobodili su zapadnu Slavoniju, odmazda je bila krvava Tomo Medved Ukidanje kriznog smanjenja Od danas više od 60 tisuća branitelja ima veće mirovine

'Ustinu je to teško komentirati kad se zna da se radi o osobi koja je ismijavala taj isti sud, kad se radi o osobi koja zapravo bjelodano ratni zločinac. Nadajmo se da je to samo greška suda, jer je prvostupanjska presuda i nepravomoćna. Ja sam uvjeren da će se tužilaštvo na to žaliti i da će pravda na kraju ipak pobijediti. Bez obzira što se radi o sudu koji sudi i po drugim kriterijima a ne samo pravničkim' , kazao je o presudi Šešelju predsjednik Sabora Željko Reiner.

'Na današnji dan ovdje sjećamo se prve žrtve Domovinskog rata i odajemo poštovanje hrvatskim braniteljima stradalima za domovinu. Dobili ste odgovor, sve su rekli potpredsjednik Vlade i predsjednik Sabora', kazao je ministar branitelja Tomo Medved.

'Sve što želim reći je da moramo puno više raditi na upoznavanju naše mladosti s istinom iz Domovinskog rata', prokomentirao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

U Plitvicama je danas svečano obilježena 25. obljetnica redarstvene akcije 'Plitvice' i pogibije redarstvenika Josipa Jovića. Ispred spomen obilježja položeni su vijenci, a molitvu je vodio vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Akcija 'Plitvice' izvedena je na Uskrs, 31. ožujka 1991. i poznata je kao 'Krvavi Uskrs'. Pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko sukobili su se u zoru sa srpskim pobunjenicima, pripadnicima milicije tzv. SAO Krajine koja je na području Nacionalnog parka Plitvice organizirala policijsku postaju, a dan ranije zaposjela upravnu zgradu nacionalnog parka. Hrvatska je policija na Uskrs krenula u akciju deblokade i u svega nekoliko sati borbe protjerala pobunjenike. U sukobu je poginuo 22-godišnji Josip Jović, a ranjeno je devet hrvatskih policajaca. Bila je to prva pobjeda hrvatskih redarstvenih snaga.

Šprlje: Oslobađanje Šešelja tužan dan za civilizaciju i 21. stoljeće

Ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je da je oslobađaujća presuda Vojislavu Šešelju tužan dan za civilizaciju i 21. stoljeće, najavivši da će Hrvatska pozvati Haaško tužiteljstva da uloži žalbu na takvu odluku, kako bi se ispravila nepravda.

U izjavi medijima, ispred zgrade osječkog zatvora, Šprlje je izrazio razočaranost presudom, kazavši kako danas "ponovo gore Slavonija, Baranja, okolica Sarajeva, Zvornik i Mostar, ponovo su zapaljene kuće, i ponovo su ubijeni, silovani i opljačkani ljudi".

"Moram napomenuti da su na Međunarodnom kaznenom sudu za Ruandu osuđena trojica novinara, koji nikad nisu uzeli nož ili pušku u ruke, nego su samo poticali na mržnju i ubojstva. Za takvu istu, i još goru stvar, danas je jedan zločinac oslobođen", poručio je ministar Šprlje izrazivši nadu da će to u žalbenom postupku biti ispravljeno.

Na upit novinara što hrvatsko pravosuđe sada može učiniti, Šprlje je kazao kako će Hrvatska od Haaškog tužiteljstva zatražiti da uloži žalbu i čekati kako će taj postupak završiti, a pokrenuti će i određene postupke, s obzirom da Šešelj nastavlja širiti mržnju na Balkanu što je, prema hrvatskom zakonu, kažnjivo djelo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene