Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nužan registar"

SDP o slučaju ljekarnice s prizivom savjesti: "Ovo je još jedan napad na prava žena u Hrvatskoj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slijedom medijskih napisa o slučaju uskrate lijeka pacijentici u jednoj zagrebačkoj ljekarni, SDP je izdao priopćenje u kojem ukazuje na nužnost hitnog reguliranja područja priziva savjesti.

Podsjećamo da se djevojka redakciji Faktografa požalila kako joj je jedna ljekarna u Zagrebu odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule pozivajući se na priziv savjesti, jer ona "po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije", rečeno je djevojci koja je pilule koristila zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije.

Pročitajte i ovo Marko Vešligaj (SDP) Želi zastupati interese ljudi iz Hrvatske Vešiglaj (SDP): "U Europskom parlamentu zastupat ću Zagorje" Screenshot Peđa Grbin "Naša je pozicija jasna" Grbin nakon pregovora s Domovinskim pokretom: "Ono što je na stolu nije im neprihvatljivo, istaknuli smo dvije stvari"

"Ne odričući nikome njegovo pravo i slobodu na ulaganje priziva savjesti, ističemo kako zbog toga pravo na zdravstvenu zaštitu građanki i građana ne smije biti ugroženo, niti bi se bilo koja pacijentica ili pacijent zbog toga trebali naći u neugodnoj i indiskretnoj situaciji ili se osjećati osramoćenima, kako u zdravstvenoj ustanovi, tako i u ljekarni. Ne može se i ne smije zbog bilo čijeg priziva savjesti dovesti u pitanje zdravlje, a tako i život građanki i građana ove zemlje", naveo je SDP u priopćenju.

Od Hrvatske liječničke komore traže da iznesu svoj službeni stav u vezi s prizivom savjesti, a od nadležnog Ministarstva zdravstva i ministra Kujundžića očekuju da regulira akte kojim se priziv savjesti ulaže te da izradi registar ljekarnika, liječnika i ostalog zdravstvenoga osoblja koje je uložilo priziv savjesti jer, kako ističu, građanke i građani imaju pravo na informaciju i izbor.

"Naime, u Hrvatskoj, osim činjenice da je priziv savjesti omogućen, nije reguliran postupak njegova ulaganja, kao što ne postoji ni registar zdravstvenih radnika koji su uložili priziv savjesti. Ne trebamo posebno ukazivati na to da se upravo ovako (ne)reguliran institut priziva savjesti najčešće slama na leđima žena u području ostvarivanja prava na prekid trudnoće.

U svjetlu činjenice da je prije mjesec dana vrlo velik broj građanki odlučio prekinuti šutnju i progovoriti o napadu na svoja prava u području reproduktivnog zdravlja, kao i o tretmanu u bolnicama na odjelima ginekologije, ovo smatramo još jednim napadom na prava žena u Hrvatskoj", zaljučno navode u priopćenju.

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene