Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borut Pahor

'Razgovor sa Sanaderom otvoren, ostali na svojim pozicijama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da je telefonski razgovarao sa slovenskim premijerom Barutom Pahorom, pri čemu su ponovljena početna stajališta o prijateljstvu dviju zemalja i rješavanju spornih pitanja po europskim standardima, izrazivši očekivanje da se naći rješenje za sadašnju slovensku blokadu hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

'Svatko od nas je ponovio početna stajališta da jesmo i ostat ćemo, i želimo biti prijateljske zemlje', rekao je Sanader, dodajući kako je razumljivo da svatko nastoji zaštiti svoje nacionalne interese.

Pročitajte i ovo Banski dvori Glas građana Hoće li nova Vlada trajati puni mandat? Građani imaju prilično jasnu procjenu Andrej Plenković Iz minute u minutu Hoće li ovako izgledati Plenkovićeva većina? Oglasio se član Domovinskog pokreta: "Znate koja je naša polazišna osnova"

Sanader je kazao kako je u razgovoru ponovio da je cilj Hrvatske da sva pitanja sa Slovenijom rješava prijateljski i u dobrosusjedskoj atmosferi.

Otvorena pitanja treba rješavati u skladu s europskim standardima, a jedan od tih standarda je da se ide pred međunarodnu pravnu instituciju, što je usvojeno na sastanku na Bledu 2007. i ne treba ići natrag, dodao je.

'Što se tiče specifične situacije, treba reći kako očekujemo da bi se neko rješenje trebalo naći. Ako se ne nađe, onda će Slovenije ostati pri blokadi, a to neće biti dobro', naglasio je Sanader. 

Slovenski premijer Borut Pahor potvrdio je da je u ponedjeljak telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom o aktualnoj situaciji u svezi pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom.


'Imali smo duži, vrlo iskren i otvoren razgovor, a konstatirali smo da smo obojica ostali na svojim pozicijama', izjavio je večeras Pahor u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da Slovenija u petak 'blokira' pregovore Hrvatske s EU-om na međuvladinoj pristupnoj konferenciji (IGC) pod predsjedavanjem Francuske na kojoj se planira otvaranje deset, te zatvaranje pet pregovaračkih poglavlja, Pahor to nije ni potvrdio niti opovrgnuo.

Pahor je rekao da je iz pozicije Slovenije presudan dan srijeda, kada namjerava postići 'konsenzus' sa svim slovenskim političkim strankama u parlamentu o stajalištu prema Hrvatskoj, te da je samo do tada vrijeme za rješenje sadašnjeg zapleta vezanog uz slovenske rezerve na otvaranje većine poglavlja.

'Za mene je bitan sastanak s predsjednicima stranaka u srijedu i nakon toga naša stajališta za pristupnu konferenciju neće se moći mijenjati', rekao je Pahor, dodavši da će do srijede 'diplomacija nastaviti svoje napore', a da u suprotnom slučaju slovenski ministar vanjskih poslova ima jasne instrukcije kako djelovati na pristupnoj konferenciji u petak.

Upitan da komentira izjavu predsjednika najjače oporbene stranke i bivšeg premijera Janeza Janše da EU vjerojatno neće prihvatiti slovenski prijedlog upućen francuskom predsjedništvu nego da će biti potreban kompromis po kojemu bi Hrvatska dala izjavu kako će 'stajališta koja prejudiciraju granicu' povući iz pristupne dokumentacije do zatvaranja 'spornih' pregovaračkih poglavlja, te da bi to omogućilo Sloveniji da dade pristanak na otvaranje tih poglavlja, Pahor je rekao da to ne može komentirati.

'Neću govoriti o sadržaju slovenskog stajališta, francuskom predsjedništvu EU-a obećao sam da o tome neću davati izjave niti izricati moja osobna mišljenja', rekao je Pahor.

Dodao je da u sadašnjoj fazi u slovenskoj politici postoji konsenzus o uvjetima pod kojima bi Hrvatska mogla nastaviti pregovore i da je to potvrđeno u ponedjeljak na zatvorenom sastanku vanjskopolitičkog parlamentarnog odbora.

Pahor je izrazio očekivanje da će taj konsenzus u slovenskoj politici biti prisutan i u srijedu kad se sastane s predsjednicima svih stranaka, pa i Janšom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene