Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjesničar o Oluji:

'Svi koji prozivaju Hrvatsku zbog Oluje neka se sjete što su radili i govorili 90-tih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već danas u Knin su stigli brojni branitelji, počelo je svečano obilježavanje 20 obljetnice Oluje. Dvjesto tisuća vojnika sudjelovalo je u toj veličanstvenoj operaciji, a oslobađanje Knina zadalo je završni udarac gubitničkoj vojsci.

Osporavanje Oluje i svega što se događalo tijekom i nakon nje traje i danas. Za Srbiju je to najtužniji dan. Pojedine civilne udruge i Srpsko narodno vijeće uporno prozivaju hrvatske vlasti za nečinjenje i ne procesuiranje zločina nad Srbima tijekom i nakon Oluje. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bozanićeva Homilija u Kninu: 'Iako su hrvatske vlasti upućivale srpskom stanovništvu poziv da ostanu, oni su ipak bježali' Slika nije dostupna ovacije za predsjednicu 'Danas se sjećamo onih koji su slomili kičmu velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića'

O njezinom značaju za Novu TV govorio je ravnatelj Memorijalno dokumentacijskog centra Ante Nazor.

Gospodine Nazor, Vaši osobni dojmovi o Oluji - nema onoga tko se ne sjeća gdje je bio tog dana, koje vas emocije vežu za početak oslobođenja Domovine?

Bio sam djelatnik vojnog učilišta i nekoliko dana uoči Oluje nastava je prekinuta. Momci su iz teorijskog otišli u praktični dio i izvojevali jednu od najvećih pobjeda u hrvatskoj povijesti. Da nije bilo Oluje ne bi bilo ni Hrvatske, Hrvatska ne bi bila cjelovita. Da nije bilo Oluje, ne bi bilo ni mirne reintegracije u podunavskom području ni mira na ovim prostorima.

Ulaže li se dovoljno napora da se Oluja stavi u općeprihvaćeni povijesni kontekst? I tko bi u tome trebao sudjelovati?

Naravno da se ulaže, govorimo, radimo, objavljujemo dokumente koji bi trebali biti prezentirani kroz udžbenike za povijest. Svi koji danas prozivaju Hrvatsku zbog Oluje trebaju se sjetiti što su govorili i radili 90-tih godina i zašto je Oluja bila neizbježna i neophodna. Vojna opcija nije imala alternative, a Oluja je imala i humanitarni karakter.

 UŽIVO: SLIKA KOJA IDE U CIJELI SVIJET Sve je spremno za početak obilježavanja velikog datuma u hrvatskoj povijesti

 'Čekala sam s mamom da tata dođe s ratišta. Došla sva vojska - moga tate nema…'

Presuda haškog suda prema akterima i događajima u samoj operaciji Oluja - zbog čega je važna i koju to poziciju daje Hrvatskoj na međunarodnoj pozornici?

Hrvatska je trebala i pravnu Oluju da bi na žrtvama generala Gotovine i Markača izvojevala još jednu pobjedu. Oluja je bila operacija s najmanjom razinom kolateralnih žrtava, uz sve dužno poštovanje prema onima koji su poginuli. Oluja je bila veličanstvena operacija i to ne govorimo samo mi, to su riječi međunarodnih stručnjaka koji se bave umijećem ratovanja.

DNEVNIK.hr pratite putem
iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene