Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Tri desetljeća nakon rata imamo stradavanja od mina, šef civilne zaštite otkrio plan razminiravanja

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut gostovao je u Dnevniku Nove TV nakon što je lovac poginuo u eksploziji zaostale mine kod Sinja.

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut izrazio je sućut obitelji i kolegama stradalog lovca koji je poginuo u eksploziji zaostale mine kod Sinja.

"Ovo predmetno područje gdje su se kretali lovci je minski sumnjivo područje. Prostor koji je u jednoj graničnoj zoni. Proteže se i u Republici Hrvatskoj, a isto tako s druge strane u Bosni i Herecegovini. Mi za ovaj dio koji je u Republici Hrvatskoj znamo i on je obilježen tablama. Ima negdje oko 40 tabli, a na cijelom tom području tristotinjak.

Nažalost, na drugoj strani u Bosni i Hercegovini nemamo podataka koliko je. To je područje koje je bilo prva crta razdvajanja borbenog djelovanja tijekom Domovinskog rata", rekao je Trut gostujući u Dnevniku Nove TV. 

Pročitajte i ovo Hitne službe upućene kod Vrdova ČEKA SE OBDUKCIJA Tragedija kod Sinja: Muškarac stradao nakon aktivacije zaostale mine?

Pozdravio je i pohvalio sve one koji su sudjelovali te unatoč nepristupačnom terenu i vrlo teškim uvjetima pružili svu potrebnu pomoć i zbrinuli stradale.

Na pitanje hoće li Hrvatska ikada biti potpuno razminirana, Trut odgovara: "Svakako da će biti. Svi podaci govore da će Hrvatska biti razminirana. Plan je do 2026. godine i to se Hrvatska obvezala prema UN-u. Nama je ostalo 149,6 kvadratnih kilometara, podaci su smanjeni jer su napravljena dodatna mjerenja.

Plan je da svake godine po prilici oko 50 kvadratnih kilometara razminiramo za što su i osigurana sredstva i osigurani su pirotehničari koji će taj posao i raditi. Mi smo u poslijeratno vrijeme krenuli sa 13.000 kvadratnih kilometara sumnjivog područja. Sa različitim izvidima i aktivnostima smo to smanjili na 1700 kvadratnih kilometara i sada smo ispod 150 kvadratnih kilometara", rekao je Trut. 

Ponovio je Trut kako će Hrvatsku uspjeti razminirati do 2026. s obzirom da su "osigurana sredstva" te "imamo dovoljan broj pirotehničara za to". 

"Možemo biti potpuno sigurni da će Hrvatska biti zemlja bez mina 2026. godine", istaknuo je.

Osvrnuo se i na plaće pirotehničara.

"Pirotehničara ima dovoljno, imamo ih oko 500. Ta brojka je dovoljna. Nemamo nikakvih informacija da bi sindikati nešto govorili ili se bunili. Naime, pirotehničari imaju ugovor sa svojim poslodavcima. To su tvrke koje onda ugovaraju posao sa MUP-om i rade na razminiranju. Pretpostavljam da su zadovoljni svojim plaćama i da su zadovoljni svojim radom i da će raditi isto tako do kraja", istaknuo je Trut.

Nakon toga, rekao je, slijed plan kako ih dalje upotrijebiti u drugim međunarodnim aktivnostima. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene