Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem visokih cijena

Troškovi proizvodnje narasli do ekstrema: Vlada se hvali mjerama, ali su ratari ostali u šoku

Ratari trljaju ruke jer im stiže pomoć zbog odluke Europske komisije koja je udovoljila zahtjevu Vlade.

Ratarska proizvodnja godinama bilježi rast troškova.

"Gorivo, sjeme, pesticidi, mineral gnojiva, čak i privatni zakup poljoprivrednih zemljišta. Tu je i cijena mehanizacije – kako je nova otišla gore, tako rabljena poskupljuje", rekao je ratar Tomislav Brlošić.

Pročitajte i ovo Stanovnici Gaze - 2 Najgore na sjeveru Sve veća kriza u pojasu Gaze: Palestinci umiru od gladi, Izrael ne odustaje od vojne operacije

Sve to nužno je za proizvodnju, zbog čega su gubici ratarima bili ekstremni. Da bi se pomoglo proizvođačima, iz Ministarstva poljoprivrede se hvale da su isplatili 10 milijuna eura za prvih 30 hektara. Vlada je Europskoj komisiji uputila Program državne potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje, što je Komisija odobrila.

"Nešto više od 10 milijuna eura, od čega je pet u 2024. i pet u 2025. godini. Prvih pet će biti isplaćeno u roku od dva do tri tjedna", najavio je Mladen Pavić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara - 1 Čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava u Dnevniku Nove TV otkrio o čemu je nedavno razgovarao s Milanovićem i s koje dvije stranke nikako neće surađivati

Ratari su šokirani što se iznos proteže na tri godine.

"Pogotovo jer smo dobili informaciju da ponovno moramo podnijeti svu papirologiju koju smo podnijeli 2023. godine za ostatak novaca koji nismo dobili, a najvjerojatnije ćemo je morati i u 2025. podnijeti", rekao je ratar Tomislav Lovković reporterki Dnevnika Nove TV Matei Drmić.

I dok se Vlada hvali svojim mjerama, samo prošle godine Hrvatska je ostala bez 15 posto zasijanih žitarica. Nastave li s ovakvim mjerama, ratara će biti sve manje, a više o njihovim problemima možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene