Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otišao u povijest

Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

Nakon više od 400 radnih dana, deseti je saziv Sabora otišao u povijest. Obilježile su ga pandemija, ratovi, potresi te neizostavno žestoke svađe vladajućih i oporbe, uz niz smjena ministara, afere, ali i smrt jednog zastupnika. U jednom se trenutku čak zbrajala šteta na saborskom inventaru. Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić napravio je pregled događaja koji su obilježili ovaj saziv.

Deseti saziv Hrvatskog sabora počeo je u srpnju 2020. i to kao nijedan prije – pod COVID mjerama. Kasnije su ublažene, no koronavirus je ovaj saziv itekako osjetio: HDZ-ov zastupnik Miroslav Tuđman preminuo je krajem siječnja 2021. od posljedica zaraze.

Za krizom slijedi kriza: 2022. Rusija napada Ukrajinu i Sabor već 25. veljače, dan nakon ruske agresije, gotovo jednoglasno donosi deklaraciju kojom pruža nedvosmislenu potporu ukrajinskom narodu i državi.

Pročitajte i ovo Krešimir Kuk, seizmolog Analiza seizmologa Krešimir Kuk o potresu koji je uznemirio jug Hrvatske: Moguće je da Dubrovnik pogodi snažan potres

Uslijedila je energetska kriza i energetske afere, pa je predsjednik Zoran Milanović izvanredno sazvao sjednicu Sabora da bi se raspravilo o stanju u pravosuđu i aferi plin za cent.

No, najupečatljivije je na kraju ostalo – lupanje. Frustrirani oduzimanjem prava na stanku i predavanjem govornice premijeru Andreju Plenkoviću, oporbeni zastupnici su 40-ak minuta udarali pločicama po klupama.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara - 1 Čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava u Dnevniku Nove TV otkrio o čemu je nedavno razgovarao s Milanovićem i s koje dvije stranke nikako neće surađivati

Konačna statistika kaže: deseti je saziv ukupno zasjedao 454 dana, održao 21 plenarnu sjednicu, raspravio oko 1300 točaka i donio oko 500 zakona. I u svemu tome skupili čak 8000 kazni: opomena, oduzimanja riječi i udaljavanja sa sjednice.

Više o događajima koji su obilježili ovaj saziv možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene