Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI UDAR NA DŽEPOVE RODITELJA

U nekim školama poskupjet će užina, a možda i prijevoz: "Zbog toga će se povećati i cijena produženog boravka"

U nekim školama poskupljuje dnevni obrok, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar. No to nije sve. Mogao bi poskupjeti i prijevoz ako im Vlada ne pomogne, kažu prijevoznici.

U školama kojima je osnivač grad Pula poskupljuje školska užina. Cijena se više od 10 godina nije mijenjala, no sada mora. I s 8 kuna poskupjet će na 12, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar. 

"Što se tiče ručka u produženom boravku, dakle ručak sa užinom ići će sa 21 kune na 25 kuna. Zbog užine i ručka će se povećavati cijena produženog boravka", kaže Ivana Sokolov Vidulin, pročelnica UO za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule.

I prošlih se godina jedva spajalo kraj s krajem, no ove jednostavno, napominju ravnatelji škola, to je apsolutno neizvedivo.

"Mi smo se prošle godine nekako krpali. Pa bi nekad išli na 7,50 pa sljedeći dan digli na 8,50, morali smo jako dobro paziti i balansirati kako bi završili na nuli", rekla je Ileana Zahtila Blašković, ravnateljica osnovne škole Veli vrh.

Pročitajte i ovo Učenici - 2 Manje prvašića, manje škola Sve praznije učionice diljem Hrvatske: "Upisali smo samo jedno dijete u prvi razred"

Cijena školske užine u Hrvatskoj varira, ovisno o učešću gradova ili općina. U Čakovcu, primjerice, ona je besplatna za sve osnovnoškolce. Trošak prijevoznika porastao je za 30-ak posto. Za toliko, kažu, trebali bi dignuti i cijene učeničkih karata.

"Da kompenzira porast ovih troškova, ali sad kažem, sve ovisi o Vladi hoće li nam izaći u susret sa mjerama kako bi na neki način ne bi se prelijevalo na učenike nego da bi podnijela Vlada", kaže Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge hrvatskih javnolinijskih prijevoznika.

Udarac na novčanik svojih sumještana, uoči školske godine, pokušavaju ublažiti i u Općini Ližnjan.

Oni su za svoje školarce s posebnim potrebama izdvojili novac za prijevoz: "Mi financiramo roditeljima iznos dnevne karte tako da imamo nekoliko korisnika koji dobivaju 600 kuna mjesečno, oni što su ugroženi, a nemaju mogućnosti autobusima dolaziti do svojih centara", kaže Marko Ravnić, načelnik Općine Ližnjan.

Pročitajte i ovo Ilustracija DO TRI UDARCA KUHAČOM Škola će učenike disciplinirati batinama, poznato i kako će tući djecu: "Roditelji su to tražili"

Škola još nije ni počela, grijanje se još nije ni upalilo, a režijski troškovi u nekim školama za lipanj i srpanj skočili su za čak 37 posto. Skočile su i cijene knjiga i školskog pribora. Dok Piu muči kakvu pernicu kupiti, njezinu mamu ipak više muči matematika.

"Oko tisuću i pol do 2000 kuna, sa svime, da. Ulazi li tu i odjeća, tenisice? Ne. To je samo radne i knjige. Koliko će još otići na odjeću i obuću, tenisice za tjelesni? A sigurno još tisuću kuna po djetetu", kazala je Romina iz Pule.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAST CIJENA ENERGIJE Svima je muka od pomisli na online nastavu, ali hoće li se djeca smrzavati u školama? Fuchs objasnio koje su mogućnosti

I to napominje, samo za početak školske godine, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene