Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hakeri napadaju

Rastu bankovne prevare: Dovoljan je jedan krivi klik da vam lopovi isprazne račun!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog porasta prevara na oprez poziva i udruga banaka.

Hakeri napadaju bankovne račune! Udruga banaka upozorila je na sve češće prevare korisnika koje se navodi da novac uplate na lažne adrese. Na dodatan oprez pozivaju i računalni stručnjaci. Kažu - dovoljan je jedan krivi klik - da bi vam lopovi ispraznili račun.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nova objava Milanović se oglasio videoporukom, istaknuo dva problema: "Tome se mora stati na kraj" Slika nije dostupna PRIJAVITE POLICIJI Ne nasjedajte: HZZO upozorava na pokušaje prevara građana, posebice umirovljenika

'Poštovani, prekoračili ste iznos na Vašem bankovnom računu. Molimo vas, spojite se na naš sustav', glasi prevarantska poruka na koju ne smijete nasjesti.

I klikom na link koji smo dobili e-mailom, dolazi do prevare. Netko tko kaže da je naš bankar, već nam je ukrao podatke.

HUB upozorava na nove prijevare: Dobro provjerite podatke o primatelju!

Upravo zbog porasta ovakvih prevara, udruga banaka poziva građane na pojačan oprez. Stručnjak za računalnu sigurnost, Tomislav Androš, radi na suzbijanju ovakvih krađa.

'Koriste se metodama zastrašivanja, najčešće glume banku, ili tvrtku kojoj se duguje novce, i da korisnik se mora hitno prijaviti, pogotovo ukoliko otkriju da korisnik koristi servis na internetu kao što je Facebook, kladionice i slično, i onda im pošalju zahtjev da moraju promijeniti lozinku ili slično', objašnjava Androš.

Umjesto na stranicu banke, svoje podatke ustvari upisujemo na stranicu koju je izradio haker.

Osobne podatke ne upisujte u sumnjive stranice

Kao što svoju bankovnu karticu s PIN-om ne biste trebali dati nekom potpuno nepoznatom, isto tako svoje osobne podatke ne biste trebali upisivati na nepoznate i sumnjive internetske stranice.

'Vrlo jednostavan način, vrlo efikasan, ali to ljude ne treba obeshrabriti da to koriste, činjenica je da oni uvijek moraju biti oprezni na internetu', kaže Androš.

Banka vas nikada o promjeni broja računa neće obavijestiti samo mailom.

Makarska: Prevario bračni par za 1,6 milijuna kuna

'Komunicirat uvijek sa vašim bankarom koji znate da je, sa živom osobom s kojom ste sjeli, koja je vaš eventualno financijski savjetnik, da vam pomogne u procesu realizacije nekog proizvoda u banci', savjetuje Vjeko Peretić, financijski savjetnik.

Redovito obnavljajte antivirusne sustave, te pazite kakve mailove otvarate i gdje sve surfate. Nakon korištenja internetskog bankarstva, pametne kartice i usb stikove, odmah uklonite iz računala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene