Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedno iskustvo

Raste interes za studiranjem u inozemstvu, ali i Hrvatska je popularna destinacija među stranim studentima

Aktualno Galerija Katarina Bilonić, Agencija za mobilnost i EU Katarina Bilonić, Agencija za mobilnost i EU Foto: Vijesti u 17 Edufest - 1 Edufest - 1 Foto: Vijesti u 17 Edufest - 2 Edufest - 2 Foto: Vijesti u 17 Edufest - 3 Edufest - 3 Foto: Vijesti u 17 +1 Edufest - 4 Galerija 1/6 >>
Na EDU Festu - festivalu studiranja i studentskog života - više od 30 izlagača, domaćih i stranih nudi mladima svoje obrazovne programe i stipendije. Oni koje upisi na fakultete tek očekuju najviše su bili zainteresirani za Španjolsku, daleku Australiju, ali i Hrvatsku vojsku.

Srednjoškolci i studenti dobili su sve informacije o nastavku školovanja, kao i mogućnostima mobilnosti u sklopu Erasmus programa.

Samo u ovoj godini 3000 studenata otići će na razmjenu. Reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković donosi detalje.

Perković je razgovarala s Katarinom Bilonić iz Agencije za mobilnost.

"S početkom novog programskog razdoblja koje traje do 2027. agencije za mobilnost i program EU, na raspolaganju su sve veća financijska sredstva na nacionalnoj razini. Ove godine smo, recimo, ugovorili 3000 studentske mobilnosti, za mogućnosti i studiranja, stručne prakse pa čak i volontiranja. Tako da tijekom svog studija steknu vrijedno iskustvo, poboljšaju svoj životopis", kazala je Bilonić.

Pročitajte i ovo Pas napao bračni par u Zagrebu - 3 Preuzeo ga azil Strava u Dubravi! Pas napao i izgrizao bračni par u šetnji: "Ženi je odgrizao pola vlasišta. I policajka se sledila kad je vidjela..."

Reporterku je zanimalo koje su najpopularnije destinacije među studentima.

"Naši studenti najčešće odlaze u Španjolsku, Njemačku i Portugal... A i strani studenti u velikim brojkama dolaze, možda i u većim brojkama, iz inozemstva. Najviše ih dolazi iz Francuske, Poljske i Njemačke", kaže Bilonić i dodaje kako pretežu društvena područja, no dolaze i studenti iz područja STEM-a, medicine i biotehničkih znanosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija provodi se 17 istraga Međunarodni kazneni sud o kibernetičkom napadu: "Ozbiljan pokušaj potkopavanja mandata suda"

"Zaista smo popularna destinacija", zaključila je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene