Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokretanje kaznenog postupka?

Jednoglasna odluka: Rončeviću skinuti imunitet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je danas parlamentu predložilo da skine imunitet HDZ-ovom zastupniku i bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću, kako bi se protiv njega mogao pokrenuti sudski postupak, odnosno podignuti optužnica zbog nezakonitosti u nabavi vojnih kamiona 2004.

Članovi MIP-a su prijedlog da se Rončeviću skine imunitet izglasali nakon tek desetominutne rasprave. SDP-ovac Arsen Bauk zanimljivim je ocijenio da zahtjev dolazi tek dan prije nego što parlament treba raspravljati o Izvješću o radu državnih odvjetništava za 2008. Najavio je, naime, da je ta činjenica i jedan od razloga zbog kojega SDP neće podržati to izvješće, a koje bi Saboru trebao podnijeti glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MIP: Rončeviću ostaje imunitet VIDEO: USKOK otvorio istragu protiv Rončevića Slika nije dostupna Nužno isključenje javnosti Odluka o Rončevićevom imunitetu ‘iza zatvorenih vrata’

Ivan Drmić iz HDSSB-a ocijenio je da su mediji najzaslužniji da je pet godina nakon pokretanja predistražnih radnji došlo do ove faze postupku. 'Glavni krivac nije Rončević', rekao je Drmić i ustvrdio da HDZ, uz pomoć glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, 'još uvijek pokušava kanalizirati ovaj proces i odgovaranje onih ljudi koji su glavni krivci za počinjenje ovog kaznenog djela'. Izrazio je nadu da je današnja odluka još jedan korak u raspetljavanju ove afere kako bi se glavni krivci našli pred institucijama države.

>> USKOK traži skidanje imuniteta Rončeviću

Skidanje zastupničkog imuniteta od Sabora je prije dva dana zatražilo Državno odvjetništvo, i to nakon što je USKOK dovršio istragu protiv Rončevića i njegovog bivšeg pomoćnika Ive Bačića. Obojicu se sumnjiči da su 2004., kupujući za Ministarstvo obrane vojne kamione marke Iveco na temelju izravne pogodbe s tvrtkom Eurokamion, državni proračun oštetili za najmanje 10 milijuna kuna, koliko su bila jeftinija MAN-ova vozila. Istraga protiv Berislava Rončevića i Ive Bačića provedena je prema novom Zakonu o kaznenom postupku po kojem, kako su to sredinom kolovoza protumačili članovi saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, za provođenje istrage protiv zastupnika ne treba skidati imunitet, ali je to potrebno za suđenje.

U USKOK-u je navodno optužnica protiv Rončevića već pripremljena, pa se nakon današnjeg ukidanja imuniteta očekuje njeno podizanje pred zagrebačkim Županijskim sudom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene