Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužnica pripremljena

USKOK traži skidanje imuniteta Rončeviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo zatražilo je od Hrvatskog sabora skidanje zastupničkog imuniteta bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću kako bi protiv njega mogao pokrenuti kazneni postupak, odnosno podignuti optužnicu zbog nezakonitosti u nabavi vojnih kamiona 2004.

Zahtjev za skidanje imuniteta saborskom zastupniku Rončeviću podnesen je predsjedniku Sabora jučer poslijepodne, a USKOK je informaciju o tome objavio danas poslijepodne na svojim internetskim stranicama. U Saboru kažu da taj zahtjev još nisu zaprimili. Skidanje imuniteta zatraženo je nakon što je USKOK dovršio istragu protiv Rončevića i njegovog bivšeg pomoćnika Ive Bačića zbog sumnje da su 2004. kupujući izravnom pogodbom s tvrtkom Eurokamioni vojne kamione marke Iveco oštetili proračun za najmanje 10 milijuna kuna, koliko su bila jeftinija MAN-ova vozila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MIP: Rončeviću ostaje imunitet VIDEO: USKOK otvorio istragu protiv Rončevića Slika nije dostupna DORH službeno zatražio Sutra se odlučuje o skidanju Rončevićevog imuniteta

Istraga protiv Berislava Rončevića i Ive Bačića provedena je prema novom Zakonu o kaznenom postupku po kojem, kako su to sredinom kolovoza protumačili članovi saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva, za provođenje istrage protiv zastupnika ne treba skidati imunitet, ali je to potrebno za suđenje. Od izvora bliskog USKOK-u doznaje se da je optužnica protiv Rončevića već pripremljena te da se samo čeka odluka o skidanju imuniteta kako bi se podigla pred zagrebačkim Županijskim sudom. U USKOK-u danas nisu željeli otkriti sadržaj optužnice, odnosno koje kazneno djelo se stavlja na teret Rončeviću. On i Bačić su prošlog tjedna, kako su objavili mediji, tajno saslušani u USKOK-u u svojstvu osumnjičenika.

U istrazi 'afere kamioni' provedena su financijsko-tehnička vještačenja koja su, kako se nagađa, potvrdila da su kupljeni skuplji kamioni i da je bivši ministar obrane sklopio štetan ugovor. Neslužbeno se doznaje da su i neki od ispitanih svjedoka u istrazi potvrdili da su od tadašnjeg ministra dobili nalog da kupovinu kamiona dogovore upravo sa tvrtkom Eurokamioni, bez obzira na povoljniju ponudu drugog ponuđača. Rončević, koji je nakon ministarske fotelje u MORH-u premješten na čelo Ministarstva unutarnjih poslova, od prvog dana afere opovrgava da je oštetio državni proračun te da je pogodovao tvrtki 'Eurokamioni' kupivši od nje 39 kamiona. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene