Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ramsden: Velika Britanija ne vodi protuhrvatsku politiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija nije se nikada protivila osamostaljenju Hrvatske, niti je željela usporiti njezin put u euroatlanske integracije, rekao je britanski veleposlanik u Hrvatskoj John Ramsden na predavanju o britansko-hrvatskim odnosima.

'Velika Britanija nije imala ništa protiv osamostaljenja Hrvatske. Ali bilo nam je jasno da će nakon Hrvatske uslijediti BiH i da će tada doći do rata', rekao je Ramsden.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Normaliziranje odnosa Hrvatski veleposlanik: Nismo htjeli poniziti Srbiju Slika nije dostupna Razvijanje odnosa Jandroković primio veleposlanika Kosova

Prema njegovim riječima, Austrija i Njemačka, koje su se najviše zauzimale za neovisnost Hrvatske, zbog povijesnih razloga nisu mogle intervenirati u nadolazećem ratu, pa bi sav vojni teret pao na Veliku Britaniju i Francusku, što su one htjele izbjeći.

'Naša politika nije bila protiv Hrvatske, a za Srbiju ili neku drugu zemlju...Ne želim reći da je to bila dobra politika, ali je bila takva zbog pragmatičnih razloga', rekao je Ramsden.

Ocjenivši odnose dviju zemalja vrlo dobrima, Ramsden je ocijenio kako je tijekom povijesti 'bilo nekih nesporazuma', ali je odbacio tvrdnje da je politika Londona u nekim trenucima bila protuhrvatska.

To se odnosi i na pristupanje Hrvatske euroatlanskim integracijama, koje službeni London podupire i želi što skoriji ulazak Hrvatske u savez europskih država.

'Nemamo nikakve skrivene uvjete....Naprotiv, uspjeh Hrvatske bit će važan signal za ostale zemlje regije', ustvrdio je britanski veleposlanik dodajući kako će Hrvatska u EU ući do kraja mandata sadašnje vlade ili, pozivajući se na riječi europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, do kraja ovog desetljeća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene