Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rađenu produljen pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac Županijskog suda u Zadru Vladimir Mikolčević produljio je pritvor Ernestu Rađenu, benkovačkom Srbinu, osumnjičenom da je sudjelovao u ratnom zločinu nad hrvatskim civilima u Škabrnji, 18. studenoga 1991. godine. Pritvor mu je produljen za 15 dana.

Sudac Mikolčević rekao je danas kako je prihvatio dokazni prijedlog županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića da se u ovoj istrazi sasluša još jedan vojni ekspert koji bi objasnio zapovjednu crtu vojne policije i ovlasti zapovjednika. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za 72 sata Irska: Hrvatskom državljaninu produljen pritvor Slika nije dostupna Sudac odlučio Optuženima za Podravku još dva mjeseca pritvora

>> Ernest Rađen izjavio da se ne osjeća krivim

>> Hrvatska traži izručenje Rađena

Rađena su sumnjiči da kao zapovjednik vojne policije na području okupirane općine Benkovac nije ništa učinio da spriječi ratni zločin u Škabrnji u kojemu su sudjelovali i pripadnici njegove postrojbe.

U svom iskazu pred istražnim sucem Rađen se branio tako što je rekao da toga dana nije bio u Škabrnji, a kad je čuo za ratni zločin, otišao je u mjesto i pomagao preživjelima.

Istražni sudac Vladimir Mikolčević kaže da je već uputio poziv vojnom ekspertu, a riječ o jednom od bivših oficira JNA koji je u hrvatskoj vojsci postao general. Za desetak dana on bi trebao dati iskaz istražnom sucu nakon čega će spis biti vraćen županijskom državnom odvjetniku koji će dalje postupati s predmetom Rađen tako što će podignuti optužnicu ili odustati od progona.

U dosadašnjoj istrazi saslušano je više preživjelih svjedoka srpskog zločina u Škabrnji, ali ni jedan od njih nije prepoznao Rađena. Pred beogradskim sudom za ratne zločine saslušana su i tri bivša oficira JNA koji su se također izjasnili na okolnosti zapovijedanja u vojnoj policiji.

Ernest Rađen uhićen je krajem travnja u Grčkoj temeljem tjeralice RH, izručen je Hrvatskoj te sproveden u pritvor Županijskog suda u Zadru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene