Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema raskola

Radoš: HNS-ovo 'protiv' raspisivanja referenduma ne ugrožava koaliciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNS-ova odluka da u Saboru ne podrži raspisivanje referenduma o ustavnom definiranju braka ne ugrožava funkcioniranje Vlade ni vladajuće koalicije, izjavio je danas predsjednik HNS-ova kluba zastupnika Jozo Radoš.

Radoš je novinarima u Saboru kazao kako su se prijepori oko toga treba li zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja pojavili još u vrijeme konzultacija među strankama.

'Ovdje je riječ o tri velike i važne teme - pravu građana na referendumsko izjašnjavanje, zaštiti prava manjina i Ustavu. Smatramo da nismo stvorili preduvjete da tako ozbiljne i velike teme sređujemo na pravi način', rekao je Radoš.

Smeta mu što Sabor nije prihvatio prijedlog Kluba nezavisne Jadranke Kosor i HGS-a da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja, s obzirom da, kako kaže, postoje ozbiljne sumnje da se njime ugrožavaju prava jedne manjine.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme

>>Sabor odlučio: Na referendum o definiciji braka idemo 1. prosinca!

Uvjeren je da je Sabor time donio odluku da je to pitanje ustavno, bez prethodne rasprave utemeljene na stručnim mišljenjima. 'U takvim okolnostima HNS nije mogao biti za, nije želio prihvatiti tu odgovornost, jer se radi o tri najviša pitanja vrijednosti demokratskog društva', istaknuo je Radoš.

Upozorio je da nisu definirane nadležnosti Sabora, Vlade i Ustavnog suda te zaključio da se pitanja nadležnosti moraju riješiti. 'Ne može biti pitanje hoću li ja komunicirati s nekim ili neću, nego moraju postojati jasna pravila kada ta najviša tijela, a među njima je i Ustavni sud, moraju komunicirati', ustvrdio je.

Odbio je tumečenje da je HNS time doveo u neugodan položaj najvećeg koalicijskog partnera SDP, koji je sam morao 'odraditi' raspisivanje referenduma.

'Dio odluka koje su donesene donijeto je protivno našoj volji. Naš prijedlog, kojega smo podržali iako nismo uputili jer je već bio u proceduri, da se traži mišljenje Ustavnog suda nije prihvaćen. Jednako tako, nije bilo ideja i prihvaćeni su amandmani HDZ-a bez konzultacija s HNS-om i uz naše suzdržano stajalište. Prema tome, to su odnosi koji od prije nisu bili do kraja usklađeni. To nije bio nikakav udar na SDP i tu ne bi trebalo biti poteškoća. Svatko odgovara za svoju poziciju', protumačio je Radoš. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene