Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O promjeni Ustava odlučuju građani!

Sabor odlučio: Na referendum o definiciji braka idemo 1. prosinca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon stanke Sabor je izglasovao raspisivanje referenduma o definiciji braka 1. prosinca.

Sabor je odbio zaključak Kluba nezavisne Jadranke Kosor i HGS-a da se Ustavnom sudu pošalje na ocjenu ustavnosti referendumsko pitanje sa 79 glasova protiv i 39 glasova za. Amandmani kluba zastupnika HDZ-a su prihvaćeni. Prihvaćeni amandaman odnosi se na to da se definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene, u slučaju da građani potvrdno odgovore na referendumsko pitanje, unese u članak Ustava kojim se štiti obitelj.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković AFERA HEP Oporba želi izvanredno zasjedanje Sabora, Jandroković ih odbio Slika nije dostupna O Izvješću Probacijske službe Trebalo bi promijeniti visinu kazni za političku korupciju

Jozo Radoš zatražio je stanku u ime kluba HNS-a u trajanju 15 minuta zbog neizglasavanja da se Ustavnom sudu pošalje na ocjenu ustavnosti referendumsko pitanje, ali i zbog promjene odluka matičnog odbora. Stanku su zatražili i svi oporbeni klubovi.

Nakon stanke HNS-ov Jozo Radoš dobio je riječ. 'U sukobu dvaju načela, jedno načelo je pravo građana na temeljem zakona sudjeluju u formiranju najviših akata država, a drugo načelo je zaštita prava manjina. Mi smo u ime kluba HNS-a najavili zbog poštivanja ovog prvog načela biti za. U međuvremenu je odbijenja odluka da se o pitanju koje je tako važno traži mišljenje Ustavnog suda koji je po našem mišljenju trebao i morao dati mišljenje. Danas Hrvatski sabor donoseći ovu odluku odlučuje o ustavnosti pitanja, a postoje ozbiljne sumnje u ustavnost ovog pitanja gdje se ozbiljno narušava pravo jedne manjine. Mi nećemo biti za', rekao je Radoš.

Riječ je zatim uzeo HDZ-ov Željko Reiner. 'Građani imaju različite svjetonazore. Držimo da je različitost u mišljenju nešto što je temeljno obilježje demokracije', rekao je Reiner.

'Problem je ugrožava li pitanje kojim bi se definirao brak između muškarca i žene nekoga. Ja ne znam nikoga kome to smeta. Pitanjem ustavnosti određenog pitanja, referendumskog pitanja je li to manjinsko pitanje, mi u HDSSB-u smatramo da to nije pitanje manjina. One osobe koje nisu heteroseksualne orijentacije neće ugroziti ni na koji način, jer će temeljem drugih zakona ostvariti sva svoja prava. Ova teza nikoga ne ugrožava i zašto se oko toga stvara toliki problem? Neki zastupnici ovdje imaju problem s većinskim mišljenjem hrvatskih građana', rekao je HDSSB-ov Dražen Đurović.

Glasovanje o raspisivanju referenduma prihvaćeno je sa 104 glasova za, 13 glasova protiv i 5 suzdržanih. Dio HNS-ovih zastupnika bio je protiv, a dio ih je ostao suzdržan, jer su htjeli ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, u čemu su i podržali nezavisnu zastupnicu Jadranku Kosor, no Sabor je takav zaključak odbio.

Zanimljivo je da je i sam predsjednik Sabora Josip Leko glasovao protiv ocjene ustavnosti referendumskog pitanja, dok je prije nekoliko dana pred našim kamerama tvrdio da se treba iskoristiti sva raspoloživa zakonska sredstva i da smatra kao bi Ustavni sud trebao provjeriti 'referendumsku problematiku'.

To će biti treći državni referendum u hrvatskoj povijesti, a prvi koji se raspisuje na temelju prikupljenih potpisa građana.

>>Leko: Ustavni sud treba provjeriti referendumsku problematiku

Podsjetimo, saborski Odbor za Ustav jučer je jednoglasno prihvatio HDZ-ove amandmane prema kojima će građani na referendumu 1. prosinca odlučivati o izmjeni Ustava, a ne samo o pokretanju ustavnih promjena kakva je bila prvotna odluka Odbora na što je reagirao Ustavni sud upozorenjem Saboru da je odluka građana na referendumu obvezujuća.

Današnje zasjedanje zastupnici su  započeli raspravom o izvješćima o radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2011. i 2012. godinu. Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt posebno je istaknula smanjene broja zatvorenika u prošloj godini u odnosu na 2011. godinu.

'Tijekom 2012. u zatvorskom sustavu je boravilo 16.743 osobe tako da je ukupan broj zatvorenika koji su prošli kroz sustav manji za 1.345 osoba ili za 7,43%. Spolni omjer zatvorenika je jednak. U obje godine je u zatvorskom sustavu boravilo 95% muškaraca i 5% žena', rekla je Artuković Kunšt.

U ime kluba zastupnika HDZ-a govorio je zastupnik Ivan Šantek.

'Odlukom Ustavnog suda naloženo je Vladi da riješi pitanje smještaja i prenapučenosti u zatvorima', rekao je Šantek. 'U izvješću za 2012. se spominje kako je u kaznionici Turopolje bilo sistematizirano oko 3 tisuće ljudi. Prilikom uvodnog izlaganja nije spomenuta suština. A to je nedostatak novca u zatvorskom sustavu. Prošle godine je on imao manjak od oko 35 milijuna kuna. Koliki bi manjak prihoda bio da su popunjena većina sistematiziranih mjesta? Imam jednostavno pitanje. Mislite li da je u zatvorskom sustavu sve u redu', zapitao je Šantek.

Nakon toga nastavljena je rasprava po klubovima zastupnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene