Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na ulicu 1200 radnika

Radnici Varteksa na iglama: Tko će dobiti otkaz?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnicima Varteksa prijete otkazi. Njih 1200 će vjerojatno ostati bez posla. To je procjena predsjednika Nadzornog odbora Stjepana Igreca koji kaže da previše novca odlazi na plaće, što je, kaže, neodrživo.

Smrknutih lica radnici odrađuju možda svoje posljednje sate u Varteksu. Znaju da im ne ginu otkazi samo ne znaju tko će ih točno dobiti. Nadzorni odbor kaže da je čak 1200 ljudi višak, a Uprava da se o tome još nije razgovaralo. Sindikati pozivaju predsjednika Nadzornog odbora Igreca da radnicima kaže istinu u lice. 'Ja ga pozivam da se odmah sutra obrati svim radnicima na način da osigura da 2.748 radnika Varteksa svaki osobno dobiju preciznu informaciju tko je na popisu od 1.200 radnika predviđenih za otkaz', kazala je Svjetlana Šokčević, predsjednica Sindikata tekstila.
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kad već ne može Vlada... Domaći dizajneri spašavaju tekstilnu industriju Slika nije dostupna Za 80 mjesta 3600 kandidata Plaća više nije bitna: Opsada radnika u tekstilnoj industriji

Kriza je teško pogodila domaću tekstilnu industriju. Nelikvidnost, dugovi, gubici - od početka godine 4.000 tekastilaca je dobilo otkaz. Ni manji poduzetnici ne prolaze bolje. Ne mogu naplatiti robu, a svoj novac nekada čekaju i do godinu dana. Za to vrijeme posao im propada. 'I u toj situaciji ja mislim da prestaje tržište i tu umire naša konkuretnost. Nema više investicija, nema novog zapošljavanja gospodo. Tu umire malo poduzeništvo', kazao je Stjepan Vučagić iz HUP-ove Udruge malih poduzetnika.

>> Varteksu deblokiran račun, financijski problem riješen

Poduzetnici kažu da su oni ti koji zemlju mogu izvući iz krize, ali banke im ne daju kredite. Žale se da im je skupa državna uprava kamen oko nogu, a nameti koje plaćaju su previsoki. Tvrde da se proračunski novac troši olako. 'Mi imamo jednu gotovo socijalnu okupaciju gdje svatko kome nešto treba dođe u Vladu i nije bitno tko će to platiti', kazao je Petar Lovrić iz iz HUP-ove Udruge malih poduzetnika. Jučer Pevec, danas Varteks, sutra tko zna tko... Blokade poduzeća glavni su znak najdublje krize.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene