Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže svoje

Radnici Uljanika štrajkaju zbog neisplate plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četrdeset dvoje radnika alatnice Uljanik Strojogradnje u Puli, u štrajku je do ispunjenja svojih zahtjeva, a zahtijevaju plaće.

Zadnju su primili u prosincu. Iako su privatna tvrtka, Uljanik grupa ih je uvijek financijski pomagala i poslovno s njima surađivala. Nedavno, sve je stalo. Direktor Uljanik alatnice, odbio nam je dati izjavu, ali je pružio podršku štrajkašima. Radnici se osjećaju: poniženima, prevarenima i pijunima u političkoj igri iza koje, kažu, najvjerojatnije stoji, privatizacija brodogradilišta na hrvatski način-za jednu kunu!

Pročitajte i ovo Porinuće broda u 3. maju - 1 Vrijedan 23,5 milijuna U 3. maju porinut 225 metara dugačak brod: "Opravdali smo međusobno povjerenje, stvaramo brodove za svjetsko tržište" Uljanik - 6 STRANI INVESTITOR Uljanik ima novog kupca, a mnoge je iznenadila visoka cijena njihove ponude

Nekad pod kapom Uljanik grupe, a danas na milost i nemilost, tog istog Uljanika. Sve do nedavno Brodogradilište je s njima dobro poslovno i financijski surađivalo, jer konačno, od njega su i potekli te za njega proizvodili brodske komponente. Radnici su uvjereni da brodogradilište siječe granu na kojoj sijedi, tvrde, sve je ovo bilo unaprijed pripremljeno.

Da je država u banani, shvatili su danas i pulski radnici koji već treći mjesec nisu primili plaću. 'Privatizacija je samo formalno, najlakše je nešto uništiti, tako da radniku oduzmeš posao, nemaš ga i onda automatski nema posla, nema ništa, onda je najlakše privatizirati, ući u 'đir'', ističe sindikalni povjerenik Roland Benčić. Iz Uljanik grupe, danas nisu imali vremena za našu kameru, a radnici tek sada uviđaju kako ih se matična tvrtka Uljanik Strojogradnja, odrekla. 'Bili smo krava muzara za njih i sada mi tražimo od njih preko Uljanika neku donaciju da nam daju barem za plaću, dižu ruke', ističe Benčić.

Alatnica je tvrtka, papirnato u vlasništvu radnika, a u praksi im, kažu, ne pripada ništa. 'Sve je to bilo na silu, na brzaka, dali su nam firmu za 1 kn bez terena, bez nekretnina, bez prostora, ništa', kaže Benčić. Je li to cijena i njihova dostojanstva, to će tek otkriti, jer neće odstupiti do ispunjenja svojih zahtjeva, odnosno mjesečne plaće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene