Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponižavanje radnika

Radnici Konstruktora idući tjedan počinju štrajk glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutačno je najteže radnicima u Pločama, gdje od jučer nemaju topli obrok, a od danas ni putne troškove zbog čega su jutros do posla pješačili pet kilometara. Devet plaća nisu dobili.

Već četvrti dan štrajkaju radnici Konstruktor-Inženjeringa po gradilištima diljem Hrvatske, a trenutačno je najteže radnicima u Pločama, gdje od jučer nemaju topli obrok, a od danas ni putne troškove zbog čega su jutros do posla pješačili pet kilometara, rekli su njihovi sindikalni predstavnici na konferenciji za novinare održanoj danas na kaštelanskome gradilištu.

Pročitajte i ovo Nedostatak građevinskih radnika - 5 uvozimo radnu snagu Građevinskih radnika nedostaje u cijeloj zemlji, a najviše u dva zanimanja: "Nisu dovoljno kvalificirani i kompetentni" Ilustracija Oteli ih nakon slijetanja Kraj misteriozne otmice u brdima: Policija imala dozvolu za smrtonosnu silu

'Nastavi li naša uprava s ovakvim mobbingom, najvjerojatnije će već idućeg tjedna 24 naših kolega i bivših branitelja 4. gardijske brigade i 126. brigade početi štrajk glađu ispred upravne zgrade i zgrade suda. Sramota je da naši kolege u Pločama nemaju vodu već tri dana, a od danas ni struju. Ne znam gdje se još ovakve stvari događaju', istaknuo je sindikalni povjerenik Ivan Lovrić i pozvao na reakciju i povjerenicu predstečajne nagodbe Ankicu Čenić.

Na pločanskome gradilištu je 25 radnika. Uskoro će se ondje ukinuti i kontejnersko naselje za njih, rekli su predstavnici Sindikata građevinara Hrvatske - Konstruktora iz Splita.

Novinarima su pokazali dopis uprave u kojemu među ostalim stoji kako se dogovorila za posao na gradilištima u Poljskoj, Bosni i Hercegovini, na autocesti Banja Luka-Doboj te na mostovima u Srbiji i Omanu. U dopisu uprava navodi kako će u sljedećih nekoliko mjeseci postupno zaposliti sve radnike i gradilištima osigurati normalni rad, ali i traži da se oba sindikata i radnici, ako žele stečaj, o tome pisano očituju.

U Konstruktoru djeluje i Nezavisni sindikat građevinara, koji ne podupire štrajk.

Drugi povjerenik Sindikata građevinara Hrvatske - Konstruktora Miljenko Blažević rekao je kako je najveći problem u tome što radnici više nikome ne vjeruju.

Radnici Konstruktora nisu dobili 9 plaća, a danas im je serviran zadnji topli obrok

'Do sada nam se stalno nešto obećavalo, a ništa se nije ispunjavalo. Izigrani smo na sve strane, pa je tim i naša vjera u eventualno bolje sutra sve više potonula. Strašna je činjenica da 50 naših kolega zaposlenih u upravnoj zgradi uredno prima plaće, a nama duguju devet plaća', objasnio je.

Njegov kolega Ivan Lovrić pozvao je ljude koji žive u blizini Ploča i Pločane da pomognu radnicima Konstruktora koji rade na vodoopskrbnom sustavu Laguni i da im sljedećih dana doniraju hranu kako bi mogli ostati na radnim mjestima. S obzirom na to da će radnici ostati i bez kontejnerskog naselja, najvjerojatnije će biti smješteni u sportske dvorane. Danas će im hranu i piće organizirati predsjednik Mjesnog odbora Plina jezera Željko Kujundžić.

'O novonastaloj situaciji ćemo obavijestiti Trgovački sud u Splitu, Vladu RH i resorna ministarstva, a još ćemo razmisliti i o podnošenju kaznene prijave protiv direktora zbog neisplate plaća', dodao je Lovrić.

Predsjednik Mjesnog odbora Željko Kujundžić potvrdio je kako je danas odnio topli obrok radnicima na gradilište u Pločama. Dodao je da će na svaki način i ubuduće pomagati tim ljudima kojima je, kako je rekao, očito zgaženo svako dostojanstvo.

Radnike Konstruktora danas su poduprli i sindikalci Dalmacijavina te Hrvatski laburisti-stranka rada.

Konstruktor-Inženjering ima oko 700 radnika od kojih 150 radi na gradilištima u Hrvatskoj, 50 u Bosni i Hercegovini, a ostali su na čekanju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene